9 mei 2015 - 2 min. lezen 2 reacties

Spectaculair. Er duiken meer beelden op van de stofhoos die op 8 mei 2015 door Oostmalle trok. Iets na 14:20 konden zowel Niels Spaenjers en Bart Peeters een mooie dust-devil waarnemen. Op het filmpje (vergeet u niet gratis te abonneren op ons YouTubekanaal) dat u hieronder kan terugvinden, zien we plots een wervelkolom van stof en aarde ontstaan. Deze stofhoos slingert het puin tot een tiental meter in de lucht.

Hoe kon deze stofhoos zich ontwikkelen?

Dit natuurfenomeen komt voor op warme, zonnige dagen met weinig wind in de onderste luchtlagen waaruit wervelwindjes ontstaan. Vergelijkbaar met een waterhoos ontstaat er een trechter van roterende lucht doordat er een warme luchtbel opstijgt. De stofhoos werd waargenomen in de omgeving van het industrieterrein in Oostmalle rond 14:20 uur gisteren in de namiddag, niet toevallig net het warmste moment van de dag.

Schade door stofhozen/dust-devils?

Stofhozen kunnen voor lichte schade zorgen, maar gelukkig kwam deze stofhoos niet in de buurt van woonomgevingen dus viel er gelukkig geen schade te betreuren. Wanneer deze wervelwinden ontstaan, kunnen ze erg snel opnieuw verdwijnen. Ze komen het vaakst voor op zandgronden en aardoppervlakten.

Extra foto’s van de stofhoos

dustdevil oostmalle
foto stofhoos
stofhoos oostmalle
trechter van stof
voorbeeld stofhoos

Stofhozen even gevaarlijk als windhozen?

Neen, windhozen zijn nog gevaarlijker dan stofhozen omdat ze zich ontwikkelen vanuit onweerswolken. Stofhozen zijn veel minder krachtig en zorgen voor kleine lichtere schade. In heel extreme gevallen worden er dan boompjes, parasols, loshangende voorwerpen… de lucht in gekatapulteerd. Wanneer een stofhoos een hoogte van 20 tot 100 of zelfs meer meter bereikt, worden ze ook wel dust devils genoemd wat hier het geval is. Dust devils komen vooral voor in de woestijn waar het nog vele warmer is dan hier.

Met grote dank aan Bart Peeters/Niels Spaenjers om ons deze beelden exclusief te laten gebruiken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken