12 oktober 2013 - 3 min. lezen 15 reacties

De huidige situatie in België en Nederland doet allesbehalve vermoeden dat we ons vanaf vannacht mogen opmaken voor een kletsnatte 24 uur. Zo ligt een ware neerslagbom klaar verbonden aan een snel ontwikkelend lagedrukgebied boven de Noordzee. Vooral het zuidwesten van Nederland en het westen van België dreigen opnieuw in de brokken te delen.

De details voor de hulpdiensten kan u in dit artikel vinden. Voor de andere bezoekers wie zich nog niet hebben aangemeld op ons Facebookadres => NoodweerBenelux. Daar en ook in dit artikel plaats ik morgen geregeld updates met neerslaghoeveelheden. Heel simpel en snel !

Ontwikkeling van een venijnige depressie

Dat het morgen een dagje wordt om goed te monitoren, laten zowel HIRLAM – GFS als ECMWF uitschijnen. De koudeput (koelere lucht op 500 hPa – 850 hPa) die de afgelopen 48 uur verantwoordelijk was voor bijzonder veel regen in de westhoek (België) versterkt zich vannacht opnieuw tot een depressiekern met 1005 hPa in de namiddag. Aan de noordoostelijke flank van dat systeem wordt tijdelijk een enorm windveld gegenereerd op alle niveaus in de troposfeer. De onderste weerkaarten laten de evolutie zien van deze depressie.

lagedrukgebied zaterdag

Op zaterdag 12 oktober (21:00) blijft de luchtdruk van de depressie beperkt tot 1015 hPa. Echter, in minder dan 24 uur tijd wordt het lagedrukgebied uitgediept tot een flinke jongen van zo’n 1005 hPa. De meest hevige windstoten bevinden zich aan de oostelijke flank van het systeem. Vooral het westen van Nederland en het noorden van de provincie West-Vlaanderen (BE) lijken opnieuw in het middelpunt te liggen van hevige windstoten en neerslag.

lagedrukgebied zondag

De uitgediepte depressie omstreeks 09:00 (zondag 13 oktober 2013). De windstoten kunnen tussen 09:00 en 15:00 variëren tussen 60 en 80 km/h in het Vlaamse binnenland. Voorlopig een voorkeur voor het westen van de Benelux.

windstoten zondag oktober

Niet alleen veel wind maar ook overvloedige regenval

En als dat allemaal nog niet voldoende is, gaan we ons in België en Nederland ook mogen vasthouden aan het aantal emmertjes die gevuld gaan raken. Het Amerikaans weermodel laat de regenzone verbonden aan de depressiekern urenlang over het zuidwesten van Nederland en het westen van België rondtollen.

We spreken in dat geval van neerslaghoeveelheden die kunnen oplopen tot 50 l/m². Gebieden in het westen die gevoelig zijn voor wateroverlast kunnen dus maar beter op hun hoede zijn en maatregelen nemen (zandzakjes). Baat het niet, dan schaadt het niet.

neerslagbom zondag oktober
Neerslaghoeveelheden tussen 06:00 – 09:00 (+10 mm)
neerslag zondag oktober 2
Neerslaghoeveelheden tussen 09:00 – 12:00 (+10 mm)

Neerslagbom volgens WRF

Om te duiden dat het morgenvoormiddag redelijk uit de hand ‘kan’ lopen, heb ik nog eens de totale neerslag opgezocht tot en met dinsdag 15 oktober 2013. Het weermodel berekent gemiddeld 50 mm voor het westen en centrale deel van België. Op sommige plaatsen kan dat nog net iets meer zijn.

neerslagkaart wrf

Delen


Verder lezen

Alles bekijken