Wat betekent een kanaalrat?
In de herfst en winter of sporadisch in de lente hoort u af en toe wel eens het woord kanaalrat vallen in het weerbericht. Deze term lijkt al te hinten op een vervelend weerfenomeen. Natuurlijk is dit een figuurlijke uitdrukking en zit er geen rat in het kanaal, maar wat is het precies en waar komt de naam vandaan? En wat is de invloed van zo’n weersituatie op de Benelux?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestreams op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Wat is een kanaalrat?
Een kanaalrat is een depressie of randstoring met een kleine diameter die zich door het Kanaal voortbeweegt. Vroeger waren de weermodellen niet fijnmazig genoeg. Daardoor glipten deze systemen vaak door de mazen van het “weermodellennet” en werd de naam kanaalrat geboren. Het onderdeel “kanaal” is vrij duidelijk en de term “rat” komt van de geniepigheid van het systeem (omdat het dus niet altijd goed werd weergegeven in de weermodellen).
- Hoe stelt een meteoroloog een weersverwachting op? Ontdek het in dit boek!
Deze systemen ontstaan vaak door de interactie met de straalstroom. Het is immers dit systeem dat, in specifieke condities, voor een snelle uitdieping (rapid cyclogenesis) zorgt van randstoringen en bijgevolg stevige rukwinden.
- Wat de invloed van de straalstroom precies is, lees je hier
Wat is de invloed van een kanaalrat?
Wanneer een kanaalrat door het Nauw van Calais de Noordzee optrekt, komt de Benelux aan de oostelijke/zuidelijke flank van het lagedrukgebied te liggen. Dit resulteert in een stormsituatie met soms zelfs venijnige rukwinden. Deze kunnen oplopen tot 100 km/h of meer. In het verleden zijn er genoeg voorbeelden van dit soort systemen. In de volgende paragrafen halen we er enkele voorbeelden uit.
- Zelf de weersomstandigheden in uw omgeving bijhouden? Bestel dan nu dit weerstation!
Verschillende stormen
De afgelopen jaren zijn er vaak zulke stormen voorgekomen. Een van de zwaardere varianten is die van 28 mei 2000. Een lagedrukgebied diepte daarbij snel uit boven de Atlantische Oceaan en trok via het Kanaal naar het noorden. Aan de oost- en zuidflank kwam daarbij een stevig windveld te staan met rukwinden tot boven 100 km/h.
Ook iets recenter, in 2012, trok een kanaalrat over onze contreien, zij het wel met een mindere intensiteit. De rukwinden piekten toen tot 100 km/h aan onze kusten.
Sommige linkjes bevatten affiliate