5 november 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

In de herfst en winter of sporadisch in de lente hoort u af en toe wel eens het woord kanaalrat vallen in het weerbericht. Natuurlijk is dit een figuurlijke uitdrukking en zit er geen rat in het kanaal, maar wat is het precies en waar komt de naam vandaan?

Deelnemen aan discussie? Ben je ge├»nteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een kanaalrat?

Een kanaalrat is een depressie of randstoring met een kleine diameter die zich door het Kanaal voortbeweegt. Vroeger waren de weermodellen niet fijnmazig genoeg. Daardoor glipten deze systemen vaak door de mazen van het “weermodellennet” en werd de naam kanaalrat geboren. Het onderdeel “kanaal” is vrij duidelijk en de term “rat” komt van de geniepigheid van het systeem (omdat het dus niet altijd goed werd weergegeven in de weermodellen.

In mei 1983 trad er een kanaalrat op die door de resolutie van de weermodellen toen niet werd opgepikt! Dit zorgde voor fiks stormweer

Deze systemen ontstaan vaak door de interactie met de straalstroom. Het is immers dit systeem dat, in specifieke condities, voor een snelle uitdieping (rapid cyclogenesis) zorgt van randstoringen en bijgevolg stevige rukwinden.

  • Wat de invloed van de straalstroom precies is, lees je hier

Wat is de invloed van een kanaalrat?

Wanneer een kanaalrat door het Nauw van Calais de Noordzee optrekt, komt de Benelux aan de oostelijke/zuidelijke flank van het lagedrukgebied te liggen. Dit resulteert in een stormsituatie met soms zelfs venijnige rukwinden. Deze kunnen oplopen tot 100 km/h of meer. In het verleden zijn er genoeg voorbeelden van dit soort systemen. In de volgende paragrafen halen we er enkele voorbeelden uit.

Kanaalrat 28 mei 2000 (bron: EOSDIS Worldview NASA)

Verschillende stormen

De afgelopen jaren zijn er vaak zulke stormen voorgekomen. Een van de zwaardere varianten is die van 28 mei 2000. Een lagedrukgebied diepte daarbij snel uit boven de Atlantische Oceaan en trok via het Kanaal naar het noorden. Aan de oost- en zuidflank kwam daarbij een stevig windveld te staan met rukwinden tot boven 100 km/h.

Ook iets recenter, in 2012, trok een kanaalrat over onze contreien, zij het wel met een mindere intensiteit. De rukwinden piekten toen tot 100 km/h aan onze kusten.

Matthias

Door Matthias

Master student Geografie aan de Universiteit Gent en van kleins af al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
45 Prognose

Zomerse temperaturen met af en toe een bui

4 dagen geleden - 3 min. lezen
1

Pyroceen: het tijdperk van vuur

23 juni 2022 - 3 min. lezen