0

Het stond helaas in de sterren geschreven. Noodweer teistert de gebieden rond de Middellandse Zee en dat heeft alles te maken met storm Daniel. Eerder heeft de storm enorme neerslagsommen veroorzaakt in Griekenland. Op sommige plaatsen viel tot bijna 800mm regen. Deze storm heeft de afgelopen dagen nieuwe energie getankt boven de warme Middellandse Zee. Met de karakteristieken van een medicane trok het extreem weer naar Noord-Afrika. En dat had desastreuze gevolgen voor Libië.

Tropische depressie!

Het lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Deze stormdepressie is er geen zoals we die kennen in de Lage Landen. Onze stormen hebben vaak een koude kern, maar deze was van een totaal ander kaliber. Het contrast met een koude bovenlucht heeft talrijke onweersbuien veroorzaakt rondom de kern.

Uiteindelijk begon de kern op te warmen en konden we spreken van een tropisch systeem. Meestal denken we dan aan orkanen die ten westen van Afrika ontstaan en zo richting Noord-Amerika opschuiven. Niet dus!

Impressionante beelden van medicane Daniel boven Libie (NASA)

Op bovenstaande beelden zien we de stormdepressie in vol ornaat. Het systeem trok met hevige windstoten en veel neerslag over Libië. Dat heeft voor veel slachtoffers gezorgd. Beelden op sociale media tonen volledige dorpen die zijn weggevaagd.

Dat hoeft niet te verwonderen, want medicanes zijn kleinschalige stormdepressies met forse krachten. Ze worden vaak vergeleken met hurricanes omdat ze tijdelijk ook een ‘oog’ kunnen vertonen.

Stad Derna kreeg de volle laag

Vooral het noorden en oosten van Libië kreeg af te rekenen met enorme neerslagsommen op korte tijd. Doordat er ook vanuit de overheid niet of nauwelijks werd gecommuniceerd voor het noodweer wordt gevreesd voor duizenden slachtoffers en helaas veel doden. De kuststad Derna en de stad Benghazi werden zwaar getroffen waarbij zelfs in de buurt van Derna een dam is ingestort.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen