Hagelradar

Wanneer een bui sterke stijgbewegingen vertoont, is de kans op hagel niet uitgesloten. Deze fijne bevroren druppels worden kilometers hoog in de wolk geslingerd en komen dan opnieuw naar omlaag. Door het herhalen van dit proces kan hagel zeer grote afmetingen aannemen. Vaak worden landbouwers en tuinliefhebbers sterk getroffen door dit natuurverschijnsel. De kans op hagel wordt op deze radar ook in de linkerbovenhoek vermeld.

Hagelradar via Buienradar

Klik op deze link!

Wolkenhoogte buien

Wanneer buien ontstaan bereiken ze een bepaalde hoogte. Vooral in tijden van onweders is deze factor belangrijk. Buien die slechts tot 5 km uitgroeien of tot 15 km impliceren een belangrijk verschil in intensiteit. Zo hebben buien met een wolkenhoogte boven 10.000 meter veel meer kans om fel onweer met hagel te triggeren. De verticale stijgbewegingen zijn veel krachtiger. U volgt het onweer hier live.

Hou rekening met foutieve weergegevens op de weerkaarten. Soms krijgen onweersbuien een icoontje mee dat het zal hagelen, maar dat hoeft daarom niet altijd. En het omgekeerd kan u ook zien. Wees dus altijd voorzichtig en paraat als een onweer zich in uw buurt ontwikkeld. Vaak helpt de neerslagradar om een beter zich te hebben op de situatie.

Lees ook eens:

Hemelse kleuren

We konden de afgelopen tijd volop genieten van mooie blauwe luchten in de Benelux. Maar hoe ontstaan deze blauwe luchten precies? En waarom zijn de zonsopkomsten en zonsondergangen vaak rood van kleur? Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om...

Florian PolakLees dit artikel >
Klimatologisch overzicht voor maart 2020

De maand april is begonnen en dat betekent dat we het klimatologisch overzicht kunnen maken voor de voorbije maand maart. Deze maand was tamelijk normaal op vlak van temperatuur en neerslag, maar was vooral zeer zonnig. Hieronder volgt een bondig overzicht...

Samuel HelsenLees dit artikel >