Hagelradar

Wanneer een bui sterke stijgbewegingen vertoont, is de kans op hagel niet uitgesloten. Deze fijne bevroren druppels worden kilometers hoog in de wolk geslingerd en komen dan opnieuw naar omlaag. Door het herhalen van dit proces kan hagel zeer grote afmetingen aannemen. Vaak worden landbouwers en tuinliefhebbers sterk getroffen door dit natuurverschijnsel.

  • Bescherm je wagen met een beschermhoes voor hagel. Dit formaat is geschikt voor een kleine wagen. Dit type voor een grote wagen. (aff.)

Hagelradar via Buienradar

Klik op deze link!

Wolkenhoogte buien

Wanneer buien ontstaan bereiken ze een bepaalde hoogte. Vooral in tijden van onweders is deze factor belangrijk. Buien die slechts tot 5 km uitgroeien of tot 15 km impliceren een belangrijk verschil in intensiteit. Zo hebben buien met een wolkenhoogte boven 10.000 meter veel meer kans om fel onweer met hagel te triggeren. De verticale stijgbewegingen zijn veel krachtiger. U volgt het onweer hier live.

Hou rekening met foutieve weergegevens op de weerkaarten. Soms krijgen onweersbuien een icoontje mee dat het zal hagelen, maar dat hoeft daarom niet altijd. En het omgekeerd kan u ook zien. Wees dus altijd voorzichtig en paraat als een onweer zich in uw buurt ontwikkeld. Vaak helpt de neerslagradar om een beter zich te hebben op de situatie.