0

De drukste wintersportweken van het jaar zijn bezig, de voorjaarsvakanties zijn aangebroken. Volgende week is het krokusvakantie in België. Welk weer mogen de wintersporters verwachten? De weermodellen tonen een sterke hogedrukgordel met zonnig weer in de hele Alpen. Dat zijn dus schitterende vooruitzichten voor iedereen die komende week in de Alpen op wintersport gaat. Ook voor de Pyreneeën zien de weerkaarten er uitstekend uit.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Ligt er veel sneeuw voor de wintersport?

De langdurige droogte heeft er aan de zuidkant van de Alpen voor gezorgd dat er bijzonder weinig sneeuw ligt. In sommige regio’s ligt zelfs record weinig sneeuw voor de tijd van het jaar. Gelukkig zijn de Italianen krakken in het prepareren van pistes waardoor de wintersportcondities wel goed zijn en blijven. Eenzelfde verhaal vinden we in de Pyreneeën met ook daar erg weinig sneeuw.

Aan de noordkant is de situatie van de natuurlijke sneeuw beduidend beter. Hier viel in december/begin januari vrij veel sneeuw en de afgelopen weken kwamen daar nog enkele sneeuwdumps bij. Algemeen ligt er dus meer dan genoeg natuurlijke sneeuw om voor de wintersport goede condities te geven.

Weinig sneeuw aan de zuidkant van de Alpen, een normalere situatie aan de noordkant. (SLF)

Nog enkele laatste buien

De meeste wintersporters vertrekken vrijdagavond en tijdens de nacht op zaterdag. Diegenen die naar Frankrijk reizen houden het droog met opklaringen, mistvelden en licht negatieve temperaturen. Er wordt vooral in de Rhône-Alpes wel druk verkeer verwacht.

Zij die naar Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Italië vertrekken moeten wel rekening houden met neerslag. In de loop van vrijdagavond arriveert een nieuwe portie sneeuwbuien aan de noordkant waar ze een extra duwtje in de rug krijgen door de opstuwing tegen de bergen. Tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag kan er zo nog een aantal centimeter sneeuw vallen, met een sneeuwgrens in het dal. Gezien de kleine hoeveelheden zullen de problemen op de baan wel beperkt blijven.

Nog enkele sneeuwbuien aan de noordkant tijdens de nacht op zaterdag. (Wetteronline)

Zonnig weer

Zaterdag ontwikkelt er zich een hogedrukgebied. Dit gebied zoekt verbinding met het Azorenhoog en zorgt zo voor een forse blokkade waardoor de straalstroom volledig naar het noorden kantelt. De nabij gelegen hogedruk zorgt voor Kaiserwetter voor de wintersporters. Dat betekent zonnig weer, weinig wind en niet te koud noch warm. De as van de hogedruk ligt ten noordwesten van de Alpen waardoor de lucht aanvoer polair continentaal is.

Een sterke hogedrukgordel zorgt voor droog en zonnig weer vanaf zondag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen