1

Aan de noordkant van de Alpen valt de komende dagen opnieuw een dik pak sneeuw. De meeste weermodellen tonen voor de Franse Alpen 15-30 cm, en voor Zwitserland 30-50 cm. Deze sneeuw komt vooral in de noord-Alpen bovenop het dikke pak van de afgelopen dagen. Aan de zuidkant is het al enkele weken droog en ligt er in veel gebieden amper tot geen sneeuw. Het contrast houdt de komende week aan. Kunstsneeuw brengt soelaas.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Opnieuw sneeuw op komst

Groot lawinegevaar

Afgelopen week viel er in de noord-Alpen veel verse sneeuw. In sommige bergmassieven zoals de Arlberg en het Berner Oberland viel zelfs meer dan 1 meter sneeuw. Op lagere hoogte (onder 1000 m) regende het uiteindelijk ook eventjes met het instromen van wat zachtere lucht. De combinatie met een stormachtige wind in het hooggebergte zorgt nu voor een zeer groot lawinegevaar. In Oostenrijk vielen op vrijdag 4 doden bij een lawine in Tirol.

Tot 50 cm sneeuw

Komende dagen gaat het opnieuw sneeuwen. Tijdens de nacht op zaterdag passeert een koufront en kan er aan de noordkant 1-3 cm vallen. Voor de skigebieden is dat niet echt betekenisvol. Maar, na een duidelijke weersverbetering op zaterdag (veel zon) neemt de bewolking zondag alweer toe en gaat het tijdens de nacht op maandag wel intens sneeuwen. De laatste weerkaarten tonen tot en met maandagavond 15-30 cm sneeuw in de Franse Alpen, en 30-50 cm voor Zwitserland en Oostenrijk met uitzondering van de inner-Alpiene gebieden waar iets minder sneeuw zal vallen.

Tot en met maandag kan er opnieuw veel sneeuw vallen in de Alpen. (Wetteronline)

Geplaagde zuidkant houdt het droog

De zuidkant ligt al wekenlang in de schaduw van de Alpen. Dat komt omdat de aangevoerde lucht steevast van het noord(west)en komt. De zuidkant heeft hierdoor te maken met een föhn-situatie waardoor het hier zachter is en droger. In sommige gebieden heeft het al wekenlang niet meer gesneeuwd. Vooral in het zuidwesten is de situatie vrij dramatisch. Er ontstonden zelfs al enkele bosbranden.

Het gebrek aan sneeuw in de Alpen levert vreemde webcambeelden op. Gelukkige brengt kunstsneeuw redding voor de geplaagde skigebieden …

Ook zon voor wintersporters

Zaterdag wordt sowieso een topdag in de Alpen met veel zon. Daarna is het wachten op maandagnamiddag (in het westen en zuiden) en dinsdag (hele Alpen). Drukstijgingen doen het weerbeeld dan helemaal opknappen, waardoor het op en top Kaiserwetter wordt. De temperaturen gaan wel de hoogte in.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen