29 mei 2014 - 3 min. lezen 0 reacties

De zomer van 2014 nadert met rasse schreden en traditioneel verspreiden heel wat weerbureaus een prognose voor de maanden juni, juli en augustus. Onze collega’s en meteorologen van Accuweather.com zijn daar niet anders in en publiceerden ook hun zomerverwachting voor Europa. In februari 2014 schreven wij een artikel waarin wij een grote kans zien verschijnen op een zomer die gemiddeld iets te warm zal verlopen dan normaal gemiddeld (uitgedrukt in procenten).

Milde start van de zomer

Horecaliefhebbers (aan de kust) zullen het maar al te graag horen, maar houden beter toch een slag om de arm. Volgens de meteorologen aan de overkant van de Atlantische Oceaan krijgen we een milde start van de zomer met een warm tot mogelijk heet slotoffensief in augustus. Dat is in principe niet eens gek te noemen aangezien de hoogste temperaturen in België veelal worden gehaald in de laatste maand van de zomervakantie. Ze hebben voor deze langetermijnprognose beroep gedaan op een team van experten die sinds 2002 het voorjaar heeft bestudeerd en de correlatie op het volgende seizoen, de zomer.

Alan Reppert: als we kijken naar het jaar 2009 of zelfs 2002 mogen we later in augustus op meerdere plaatsen in Europa serieuze hitte verwachten. Inclusief gezondheidsproblemen in het centrale deel van Europa.

Zo verwachten ze niet alleen hogere temperaturen voor een groot deel van Europa, ook de neerslag lijkt iets om in de gaten te houden. Het zuidwesten van Europa inclusief het oostelijk deel van het continent zouden vaak af te rekenen krijgen met langdurige periodes van droog en warm weer (wijst op een hardnekkige blokkade van hogedruk) waardoor bosbranden om de hoek komen kijken.

Heet in augustus

Ondanks een grote neerslaghoeveelheid tijdens de vorige winter (vooral in het westen van Europa) verwacht Alan Reppert een snelle stabilisatie van de neerslagsommen tijdens de maand juli. Dat zou in augustus moeten resulteren in een droger en warmer weerbeeld doordat er zich minder vocht in de atmosfeer bevindt.

temperatuurzomer2014

De gebieden in het noord(oosten) van Europa lijken op de eerste rij te zitten qua warme zomer. Alan Reppert verwacht een aanvoer van warme lucht uit het snel opwarmende Rusland met aldaar een grote kans op hittegolven en bosbranden.

De gevolgen van de El Niño?

Sinds enkele weken wordt het duidelijk dat er zich een El Niño aan het vormen is in de Stille Oceaan. Deze warme zeestroming heeft vooral effect op de neerslaghoeveelheden in Australië en Azië. Ook delen van Afrika komen onder de invloed van dit niet al te vaak natuurfenomeen. De effecten van een El Niño op Europa zouden minder groot zijn, maar dat moeten we in het najaar (herfst) afwachten.

Aanvullende informatie: accuweather.com

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen