0

In het noorden van Italië, in de regio van de Dolomieten, is op zondag 3 juli 2022 een groot brokstuk van de Marmolada gletsjer afgebroken. Dit fenomeen deed zich voor na een uitzonderlijk warme periode waarbij er ook regen viel. Bij de ijslawine vielen minstens 6 doden en meerdere gewonden bij een groep die onderweg was voor een beklimming.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Dodelijke instorting van Marmolada gletsjer

De beelden die via sociale media verspreid werden zijn impressionant. Op zondag 3 juli 2022 braken tonnen ijs en rotsen plots af van de Marmolada (Koningin van de Dolomieten) gletsjer bij het hoogste punt van de Dolomieten, aan de zuidkant van de Alpen. Reddingswerkers en onderzoekers maten snelheden van ijs en puin tot 300 km/u. Het ijs brak af langs een route die regelmatig gebruikt wordt door wandelaars en klimmers. Twee teams bevonden zich op het dramatische moment op de gletsjer waardoor er (minstens) 6 doden en 8 gewonden vielen.

Oorzaak van de Marmolada gletsjer afbrokkeling

Het is voorlopig niet mogelijk om met zekerheid de oorzaak van de instorting te verklaren. Onderzoek ter plaatse zal dan ook duidelijkheid moeten verschaffen. Wat wel is dat we deze lente en zomer met een uitzonderlijke situatie te maken hebben in de Alpen met zeer weinig sneeuw en hoge temperaturen. Daardoor smelt het ijs nu zeer snel en komen er grote massa’s smeltwater in de gletsjerspleten en op de bodem van de gletsjer terecht. In de gletsjerspleten kan dit water opnieuw bevriezen waardoor het uitzet en het ijs onstabiel wordt. Smeltwater aan de onderkant van de gletsjer kan het ijs een beetje optillen waardoor het sneller gaat schuiven. De situatie is wellicht al een aantal jaren steeds gevaarlijker aan het worden door het dunner wordende ijs en de verhoogde toevoer van smeltwater kan uiteindelijk de trigger geweest zijn.

Kunnen we het gevaar inschatten?

Het is zeer moeilijk de plaats en het tijdstip te voorspellen, tenzij er vooraf aanwijzingen zijn voor mogelijke instabiliteit. Maar, zelfs met veel ervaring is het vaak zeer moeilijk om met één enkele waarneming te beoordelen of een afbraak er aankomt. Indien een kritieke situatie wordt geobserveerd, kan alleen een voortdurende observatie van de verandering informatie verschaffen over het tijdstip van het event.

https://twitter.com/Brave_spirit81/status/1543619347683360770

Gletsjerwandelingen nog mogelijk?

De vraag is dan uiteraard, kan dit ook bij andere gletsjers gebeuren? Het antwoord is eenduidig, ja. Maar, dit wil niet zeggen dat gletsjerwandelingen nu onmogelijk zijn. IJsafbraak of rotsval zijn altijd onvoorspelbaar geweest en zullen dat in de toekomst blijven. Door klimaatverandering krijgen we echter zeer snel te maken met nieuwe situaties die tot nu toe moeilijk te voorspellen waren en die voortdurend opnieuw moeten worden geëvalueerd. En dat maakt het voor alpinisten uiteraard risicovoller.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen