Lijst van stormnamen voor 2024-2025 in de Benelux bekend
Het is september en dat betekent dat het stormseizoen 2024-2025 begonnen is in Europa. En daar horen ook stormnamen voor 2024-2025 bij. Welke stormnamen kunnen we verwachten in de aankomende maanden?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Waarom krijgen stormen een naam?
De naamgeving van stormen heeft verschillende voordelen, met als belangrijkste doel het verhogen van de bewustwording en het verbeteren van communicatie over gevaarlijke weersituaties. Dit maakt het voor zowel het publiek als autoriteiten gemakkelijker om te reageren op waarschuwingen en om de gevolgen van een storm beter te begrijpen.
Betere communicatie
Een naam zorgt ervoor dat een storm beter in de media kan worden besproken en gemakkelijker wordt herkend. Dit voorkomt verwarring, vooral wanneer er meerdere weersystemen tegelijk actief zijn. In plaats van te verwijzen naar complexe meteorologische termen zoals “een diepe depressie boven de Noordzee,” kan simpelweg gezegd worden: “Storm Ciara nadert de kust.”
Veiligheid en bewustzijn
Namen helpen ook om de aandacht van het publiek te vestigen op potentiële gevaren. Mensen onthouden een naam zoals “storm Eunice” veel beter dan de technische beschrijving van een weersysteem. Dit verhoogt de alertheid en kan mensen aanzetten tot voorzorgsmaatregelen, zoals het binnenhouden van losliggende objecten of het vermijden van onnodige reizen.
Internationale samenwerking
Het benoemen van stormen is niet alleen een nationale aangelegenheid, maar gebeurt ook in samenwerking met andere Europese landen. Dit zorgt voor een betere coördinatie tussen buurlanden en helpt om een consistente boodschap uit te dragen over mogelijke gevaren die over grenzen heen gaan. Mocht het trouwens zo zijn dat er een storm komt uit de richting van bijvoorbeeld Spanje, dan wordt de naam die de Spanjaarden aan de storm hebben gegeven gevolgd in Nederland (België en Luxemburg zitten in dezelfde groep als Spanje, dus volgen deze naam sowieso). Ex-Atlantische orkanen behouden ook hun naam als ze significante impact hebben op Europa.
Om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen van het National Hurricane Center, zijn er geen namen die beginnen met de letters Q, U, X, Y en Z. Dit zorgt voor consistentie voor de officiële naamgeving van stormen in de Atlantische Oceaan.
Wanneer krijgen stormen een naam?
Op het moment dat een weerdienst code oranje of rood voor windstoten geeft, krijgt een storm een naam. In sommige gevallen kan dit ook gebeuren voor stormdepressies die geen code oranje of rood krijgen voor wind, maar waarvan de impact toch groot wordt geacht. Een vrij recent voorbeeld is de storm in 2021 die van het KNMI de naam Darcy kreeg en waarvoor een weeralarm voor de gladheid gold, en dus niet voor wind.
Verschillende groepen in Europa
Binnen Europa zijn er verschillende nationale weerinstituten die met elkaar samenwerken op het gebied van stormnamen. In totaal zijn er 6 verschillende groepen:
- Westgroep
- Groot-Brittannië, Ierland en Nederland.
- Zuidwestgroep
- Frankrijk, Spanje, Portugal, Luxemburg en België.
- Oost-Mediterraanse groep
- Griekenland, Israël en Cyprus.
- Centraal-Mediterraanse groep
- Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië en Malta.
- Centraal- en zuidgroep
- Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije.
- De Vrije Universiteit Berlijn geeft elk druksysteem een naam, niet alleen stormen. Iedereen kan een lage- of hogedrukgebied ‘adopteren’ (kopen). Een hogedrukgebied is duurder dan een lagedrukgebied, omdat deze vaak langer aanhoudt.
- Noordgroep
- Denemarken, Noorwegen en Zweden (geen vooraf vastgestelde namenlijst, maar benoemt stormen wanneer deze van geen enkele andere meteorologische dienst in Europa een naam hebben gekregen)
Stormnamen voor 2024-2025 in de westgroep
In Groot-Brittannië en Ierland kan het publiek suggesties voor namen insturen. Hieruit worden dan de populairste namen geselecteerd. Voor de Nederlandse inbreng konden bezoekers aan de KNMI-stand op de Impact Fair in april suggesties doorgeven.
De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Ashley, ingebracht door de weerdienst van Groot-Brittannië. Daarna volgt storm Bert, een naam vanuit het KNMI. Naast Bert heeft Nederland nog zes namen aangeleverd als stormnamen voor 2024-2025, namelijk Éowyn, Floris, Gerben, Kayleigh, Otje en als laatste Rafi. Éowyn is een personage van de film Lord of the Rings en is een Ierse naam, maar ingebracht door het KNMI. De bezoeker die Éowyn voorstelde, gaf als reden: “Ik vind het een hele mooie maar unieke meisjesnaam en het staat ook op mijn lijstje voor mijn toekomstige kinderen”.
Stormnamen voor 2024-2025 in de zuidwestgroep
De stormnamen voor 2024-2025 in de zuidwestgroep worden in onderling overleg door de meteorologische instituten van deze vijf landen gekozen. Voor zover bekend, heeft het publiek hier geen inbreng voor het kiezen van de stormnamen. België heeft de naam Laurence voorgedragen, ter ere van Laurence Broze. Deze Belgische professor in wiskunde en statistiek maakte carrière in Frankrijk, aan de universiteit van Rijsel. Ze is ook voorzitster van de vereniging Femmes et Mathémathiques. Het doel van het KMI is om het belang van vrouwen in de wetenschap en de zeer belangrijke rol van wiskunde in de meteorologie te benadrukken.