3 maart 2015 - 5 min. lezen 17 reacties

Heeft u ook zo’n zin in de lente? Wilt u de termen maartse buien en wisselvallig weer met veel wind even niet meer horen? Snakt u ook zo naar het voorjaarszonnetje dat heerlijk op uw huid brandt en die even alle “zorgen” doet vergeten. Blijf dan maar even hier hangen om dit weerbericht te lezen. Het eerste lenteweer van het seizoen is namelijk onderweg naar de Lage Landen.

Eindelijk, hoor ik u al denken. Dan mogen wij nog niet eens klagen, want in Noord-Amerika is het nog niet zover. Ze hebben daar te maken met een langdurige koude winter. We gaan snel verder kijken hoe dit tot stand komt en hoe lang dit lenteweer zich zou kunnen handhaven.

Guur weer met maartse buien

Het voorjaarsweer vertoeft op dit moment nog in Spanje. We moeten de eerste helft van deze week onze blikken richten naar de Atlantische Oceaan. Nog steeds vindt er koude uitstroom plaats vanuit de noordoostelijke VS en Canada, de Oceaan op. Dit veroorzaakt guur weer met regelmatig maartse buien.

Jetstream VS-Lage Landen

In grote delen van de VS en Canada is het nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Denk dan vooral aan de noordoostelijke staten. De straalstroom is momenteel sterk gericht op de Benelux. Vandaar ook het onstuimige weer met mooie wolkenpartijen en maartse buien. Daar zit soms ook onweer bij. Er is al wel wat veranderd met de straalstroom.

Boven de VS is die namelijk een stuk meer van west naar oost georiënteerd. Minder vaak wordt Arctische lucht (aangegeven met kruis door de pijl) de VS ingeblazen. Het gebeurt nog wel, vandaar dat ze de kou nog niet zomaar kwijt zijn, maar er komen daar soms ook al wat hogere temperaturen voor. Alles boven het vriespunt zullen ze wel als lente ervaren aldaar.

weerkaart (luchtdruk) noordelijk halfrond

Hierboven is mooi de huidige situatie te zien. Lagedrukgebieden dominerend in onze omgeving netjes afgeleverd door de huidige positie van de straalstroom. Het hogedrukgebied boven de Azoren ligt nog honkvast. Daar moeten we nu onze pijlen op gaan richten. De ankers worden namelijk los gemaakt.

Tijdelijk zomers warm aan de Spaanse (zuid)oostkust

Temperatuur Spanje

Het hogedrukgebied heeft een uitloper over Spanje en juist aan de Spaanse oostkust is de temperatuur op het 850 hPa (1499m hoogte) het hoogst met 12 graden. Dit in combinatie met een aflandige (westelijke) wind en veel zon geeft daar die hoge temperaturen op waarnemingshoogte. Alicante meet op het moment van schrijven zelfs 27 graden. De aangevoerde lucht wordt als het ware nog door het land opgewarmd.

Wind Spanje

Het is een kwestie van de pijltjes volgen voor wat de windrichting betreft. Waarom is het dan niet in Zuid-Spanje het warmst? Door de simpele verklaring van wind van zee. De temperatuur van het zeewater is er namelijk nog niet zo hoog.

Ditzelfde proces werkt ook zo in onze gebieden. Overigens is de zomerse warmte in Spanje maar van korte duur. Dinsdag stroomt weer koelere lucht binnen en gaan de temperaturen drastisch naar beneden.

Hogedrukgebied Azoren op weg naar de Lage Landen

Azorenhoog donderdag

Ik vertelde het al, het hogedrukgebied bij de Azoren gaat aan de wandel en gaat een dealtje maken met de Lage Landen. Dat gaat ten eerste (vooral vanaf donderdag) een flinke weersverbetering geven met een stuk stabieler weer. Weg nattigheid en gure wind. De exacte locatie gaat bepalen hoeveel zon we te zien krijgen en of de temperatuur al voorjaarswaardes kan gaan bereiken.

Komend weekend ligt de kern zelfs helemaal boven onze omgeving. Op die termijn is het nog gevaarlijk om precies de juiste details te geven van het bijbehorende weertype. In de kern van het hogedrukgebied is de wind namelijk erg zwak en kan zomaar mist of (lage) bewolking nog wat roet in het eten gaan gooien.

hogedrukgebied zondag
temperatuur 850 hPa zondag

Lenteweer op zondag

Door stevige WAA (Warm Air Advection) vanuit het zuiden breidt het hogedrukgebied zich uit naar de Benelux. Zondag wordt de beste dag van het weekend! De weersverwachting is dat het hogedrukgebied verder het Europese continent optrekt. Dat is nu net de ontwikkeling die nodig is om het voorjaarsweer hier te laten beginnen.

De wind gaat dan namelijk aflandig worden en met de warmte die meegekomen is op het 850 hPa vlak (bijna 10 graden) kan de temperatuur in de lift. Zo warm als in Spanje wordt het hier nog niet. Dat kan ook niet, de zon staat hier nog een stuk lager waardoor de aangevoerde lucht toch nog wat af kan koelen. Zien we deze configuratie in de zomer dan lopen de temperaturen rap op richting de 30 graden. Dus onthoud deze weerkaart maar goed.

temperatuur zondag (lenteweer)

Mocht de huidige setting geen vertraging oplopen dan staat er dus zondag plaatselijk 15 graden op de thermometer. Dit in combinatie met veel zon, weinig wind en droog weer. Is dit de aanloop naar een zachte en zonnige lente? En hoe lang blijft dit weertype? Bekijk dat via het weer op uw locatie.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

3 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen