19 februari 2015 - 3 min. lezen 3 reacties

Nu we reeds 2 jaar op onze honger blijven zitten qua winterweer, moeten we stilaan opnieuw gaat uitkijken naar een ander, hopelijk boeiender seizoen. De lente in Europa zou volgens de Amerikaanse meteoroloog, Eric Leister, onweerachtig gaan verlopen in West-Europa (België, Nederland, Duitsland).

Het (noord)westen van Europa krijgt te maken met een droge en vrij zachte start terwijl de gebieden in het oosten af te rekenen krijgen met de laatste speldenprikken van koning winter.

Onweerachtige lente volgens Accuweather

Accuweather, bekend en berucht van voormalig weerman Joe Bastardi, is er opnieuw aan begonnen. Hun eerste weersverwachting voor het seizoen waar de bloemetjes en de bijtjes hun volle gang kunnen gaan staat online. Voor liefhebbers van dynamisch weer (onweer) ook het sein om uit de winterslaap te ontwaken en radarbeelden in de gaten te houden. De overgang van de lente naar de zomerperiode verloopt niet altijd vlekkeloos.

lente 2015 en onweer
Gebieden rond de Middellandse Zee (groene kleur) regelmatig fikse buien kunnen verwachten die lokaal ook wateroverlast kunnen opleveren.

Meer richting het noordoosten van Europa laat koning winter af en toe nog wat zien in de vorm van sneeuwbuien en vrieskou.

Later in de lente wordt het daar droger. De gebieden in het westen van Europa krijgen regelmatig af te rekenen met pittige buien die naast onweer ook hagel en windstoten kunnen veroorzaken. De grootste kans is voor Frankrijk en Duitsland (rode kleur).

De andere gebieden in het westen en het noorden van Europa krijgen een vrij droog weerbeeld met aangename temperaturen (gele en oranje kleuren).

Hogere temperaturen in Spanje en Scandinavië

Bovenstaande weersprognose kunnen we gemakkelijk koppelen aan de temperaturen. Het Accuweather geeft voor het Iberisch Schiereiland (Spanje, Portugal) alsook Scandinavië hogere temperaturen dan normaal. Als we vlug even IRI checken, dan lijkt de prognose voor een iets warmer weertype inderdaad de trend te worden.

temperatuur lente 2015
De regio’s in het oosten van Europa (inclusief Italië en Griekenland) ‘vallen’ regelmatig onder de invloed van depressies die koudere lucht uit het noorden naar het zuiden stuwen. Daar is de prognose dan ook iets koeler.

Algemene neerslaghoeveelheden in Europa

De onweerachtige lente in het westen van Europa lijkt vooralsnog niet gekoppeld te kunnen worden aan een nattere periode. De gebieden in het zuidoosten van Europa daarentegen moeten wel rekening houden met onbestendig weer wanneer koude lucht over het warme zeewateroppervlak strijkt. Er kunnen zich daar enkele forse onweersbuien manifesteren.

neerslag lente 2015

Algemene trend: hogedrukgebied over Atlantische Oceaan

Kort door de bocht genomen, moeten we vaststellen dat het Accuweather ervan uitgaat dat er zich een hogedrukgebied gaat ontplooien boven de Atlantische Oceaan welke de gebieden in het westen van Europa beschutting gaat bieden tegen regenzones en diepe depressies. Die worden vervolgens met een noordelijke straalstroom netjes gedeponeerd in het oosten van Europa waar ze regen en in eerste instantie nog sneeuw zullen brengen.

De temperatuur in de regio van het voormalige Oostblok en Rusland blijven dan veelal onder normaal. Spanje en Portugal moeten bij dit scenario al meteen beroep doen op de waterreservoirs die tijdens de winter flink zijn aangevuld. Eens kijken wat een verlenging van het te warme weer in de zomerperiode zal opleveren.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen