1 februari 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Onder de dominantie van een hogedrukgebied krijgen Spanje en Portugal de komende dagen te maken met een vleugje lenteweer. De zon schijnt uitbundig en de temperaturen stijgen tot 15-20°C in het zuiden en oosten van het Iberisch Schiereiland. Er valt ook weinig tot geen neerslag.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hogedruk gaat voor anker

De weerkaarten tonen al enkele dagen een hogedrukgebied dat stationair blijft hangen bij Frankrijk – Spanje. Regenzones worden afgeblokt boven de Atlantische Oceaan en naar Noord- en Oost-Europa gestuurd. Het resultaat is een droog en zacht weertype in het zuidwesten van Europa.

Hogedruk ligt voor anker bij Frankrijk.

20°C mogelijk

Dankzij de grote hoeveelheid zon en de aanvoer van relatief milde lucht kunnen de temperaturen in het zuidwesten van Europa de komende dagen al oplopen tot lentewaarden van 15-20°C. Vooral langs de oostkust kan de kaap van 20°C overschreden worden, bijvoorbeeld in Valencia.

De temperaturen kunnen de komende dagen oplopen tot 15-20°C in het zuidwesten van Europa.

Droogte rond de Middellandse Zee

Om zicht te krijgen op droogte in Spanje kunnen we de hoeveelheid “opgeslagen” water bekijken in de embalses. Dat zijn stuwmeren. Wat opvalt is dat de stuwmeren langs de Middellandse Zee beperkt gevuld zijn. In Andalusië bijvoorbeeld slechts voor zo’n 30% terwijl dat normaal gemiddeld 60-70% is. Een gelijkaardig tafereel zien we in Catalonië (40% tov normaal 60%). Dat komt omdat er de afgelopen maanden duidelijk minder neerslag viel in Spanje langs de Middellandse Zee. Ook de komende periode valt er weinig tot geen neerslag in Spanje dankzij de hogedrukblokkade.

Weinig tot geen neerslag in het zuidwesten van Europa.

Helemaal anders is het in het noorden en noordwesten. Bijvoorbeeld in Galicië en Asturië zit er momenteel meer water dan normaal in de stuwmeren. Dat komt omdat er de afgelopen maanden vaak neerslag werd aangevoerd vanaf het noordwesten. Terwijl het dan regent en sneeuwt in de noordelijke provincies, is het droger in het zuid(oost)en.

Percentage vulling van de stuwmeren per provincie.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken