Onweer 1 augustus

De klassieke kansen op onweer bieden zich opnieuw aan. Een uitgestrekt lagedrukgebied nabij Ierland is in vele gevallen verantwoordelijk voor een diepe zuidelijke stroming over grote delen van West-Europa. Deze luchtstroming is vanzelfsprekend erg warm en wordt in de namiddag meestal onstabiel door een naderend koufront.

In de hoogte (1499 m – 850 hPa) zien we een gevoelige opwarming ontstaan door een naar zuid tot zuidoosten krimpende wind. De temperatuur stijgt van zo’n 8°C naar 15-16°C deze namiddag. Aan de grond vertaalt zich dat in temperaturen die ruim boven 25°C gaan uitkomen door de huidige tijd van het jaar. Boven de zandgronden van de Kempen kan het kwik zelfs tijdelijk pieken richting 30°C (mits voldoende opwarming door opklaringen).

Onweer 1 augustus / de kansen

warme dag augustus

Bron: wetterzentrale.de

Tijdens deze opwarming bereikt een koufront in de vroege namiddag het westen van Frankrijk. Aan de voorzijde wordt de lucht dan potentieel onstabiel met de vorming van onweders (met hagel en eventuele windstoten).

Het Amerikaanse weermodel berekent voor deze namiddag en avond een gerede kans op hagel tot 2-3 cm en aan de voorzijde van hevige onweersbuien zijn windstoten tot 90 km/h niet uitgesloten.Door deze factoren (randje van extreem) en de toch wel matige windschering in de eerste 6 km van de atmosfeer (20 m/s) moeten we beducht zijn voor tijdelijk gevaarlijke weersituaties. Noodweer.be heeft dan ook besloten om voor een groot deel van België een code HIGH te voorzien vanaf 14:00 in de namiddag. Dat betekent concreet dat er zich hevige onweersbuien kunnen manifesteren met lokale hagel (eventuele schade) en/of windstoten.

onweer 1 augustus

De gebieden grenzend aan de Belgisch-Duitse grens krijgen een code HIGH + omdat het daar thermisch nog iets interessanter oogt en de extreemweer factoren nog iets hoger lijken te liggen. Mochten de weermodellen de komende runs andere signalen laten zien met betrekking tot intensiteit en route van de onweders, kan u altijd deze updates raadplegen via deze website, via Facebook (Noodweer Benelux) en/of via Twitter (NoodweerBe)

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >