7 augustus 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

Een eerste zone met onweer heeft zich afgelopen nacht ontwikkeld boven Frankrijk om zich vervolgens uit te breiden richting het noordoosten. De weergoden hebben zich netjes aan onze weersverwachting gespiegeld die gisteren rond 0:01 werd vrijgegeven op Facebook, NoodweerBenelux. Lokaal ging het er stevig aan toe met vooral wolk-wolk ontladingen (hoogteonweer) en ook stevige regenval.

Dit laatste probleem werd veroorzaakt door de training set-up van de onweders. De buien volgen elkaar als het ware allemaal achter elkaar op waardoor bepaalde regio’s steeds opnieuw met hevige regenval te maken kregen. Vandaag mogelijk een herhaling.

Waardevolle artikelen

De onweders van afgelopen nacht duiden erop dat we ons in onstabiele luchtmassa’s bevinden. Het hogedrukgebied boven het oosten van Europa trekt zich vandaag net iets teveel terug waardoor een lagedrukgebied haar kans schoon ziet om het westen van Europa enkele onweders te serveren.

Zeker met de opkomst van dergelijke laagjes schiet ook de windschering fors de hoogte in wat de kans op mesocyclonen en supercells doet groeien. De hoogste kans reserveren we vandaag voor het zuidoosten van België, het westen van Duitsland en het zuidoosten van Nederland. Daar is de overlap tussen onstabiliteit en windschering maximaal.

lagedrukgebied vrijdag

Op bovenstaande weerkaart zien we een nieuwe impuls van het hogedrukgebied nabij de Azoren opschuiven richting het noordwesten. Vervolgens zien we nog steeds een hittekanon boven het oosten van Europa met de solide opbouw van een hogedrukgebied regio Rusland (Moskou al geruime tijd 25°C en meer). Daartussen bevindt zich echter een klein lagedrukgebied dat vandaag voor onweer zal zorgen in het oosten van België, het noordoosten van Frankrijk, Duitsland en vermoedelijk nog een deeltje van Nederland.

Beschikbare hoeveelheid onstabiliteit

cape vrijdag 7 augustus

De onstabiliteit die straks voorhanden is wordt vandaag veroorzaakt door een hoge temperatuur, in combinatie met een vochtige, warme luchtmassa die wordt aangedreven uit het zuiden van Europa. Zo zien we het westen van de Benelux geen CAPE bevatten (kleur) waardoor ook de kansen in die betrokken regio’s minimaal zijn.

De stormjagers van NoodweerBenelux zal dus richting het oosten moeten trekken willen ze spectaculaire wolkenformaties fotograferen.

Beschikbare hoeveelheid windschering

We zouden hier de hoeveelheid Storm Relative Helicity kunnen bespreken (SRH tussen de 0 en 3 km), maar dat gaan we niet doen daar ze geen direct verband houdt met de vorming van tornado’s. De SRH wordt echter wel in beschouwing genomen bij de vorming van roterende updrafts (stijgstroom) binnen de buienwolk. Hierdoor zijn wel interessant voor roterende windverschijnselen.

Interessanter om te bespreken is de DLS vandaag. Deze loopt in de late namiddag namelijk op tot 15 – 25 m/s in de zones met de grootste cape-waardes. U hoort ons dus al komen, olalala interessant! Enig nadeel is de 0-1 km shear (LLS) die ver achterwege blijft. De vorming van windhozen wordt hiermee wat geblokkeerd. Zal zeker een spannende chasedag worden.

Waarschuwing onweer vandaag

Vanwege bovenstaande forecast, overlap tussen onstabiliteit en dynamische forcering in de loop van de namiddag hebben we gekozen voor een level 2 onweerswaarschuwing. Deze omvat kans op hagelstenen tussen 2 – 5 cm (zeker in het beginstadium van buien), kans op hevige rukwinden van 90 km/h (type valwind/downburst) en overvloedige neerslag.

Hetzij door lokale buien die wat langer blijven hangen, hetzij door een opéénvolging van onweders over de getroffen regio. Voor de gebieden in het westen van België en Nederland verwachten we maar weinig tot geen problemen. Hoogstens wat overschot van buien met een verminderde kans op onweer.

flink onweerachtig vandaag

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen