29 augustus 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Een lagedrukgebied vestigt zich op woensdag boven de Noordzee. Dat zorgt voor een hele rits aan buien die vanaf de Noordzee worden aangevoerd naar de Lage Landen. De Belgische kust krijgt wellicht het ‘flauw’ afkooksel van deze buien terwijl de hotspot voor mogelijk veel neerslag op de Nederlandse kust komt te liggen. Sommige weermodellen zijn fors en berekenen kustconvergentie in combinatie met onweerachtige cellen. In dergelijke situaties kan er erg veel neerslag vallen.

Stevige buienlijn voor meerdere uren

De buienlijn op woensdag is gekoppeld aan een koufront en blijft boven de Noordzee verder activeren gedurende de voormiddag. Het Duits weermodel ICON is hiermee erg uitgesproken en berekent neerslagsommen over het westen van Nederland die 40-60mm aantikken. Dat kan op lokale schaal resulteren in wateroverlast. Het hoogtepunt van de neerslag wordt verwacht tussen 8u en 13u. Elders in de Benelux kunnen enkele lokale buien ontstaan, maar met een beperkte neerslagsom.

Een actief koufront zorgt woensdag in de voormiddag voor veel neerslag over het westen van Nederland. In de rest van de Benelux is het neerslagsignaal beduidend minder.
Totale neerslagsom tot en met donderdag 12u. De Waddeneilanden en het westelijk deel van de Nederlandse kust zijn gevoelig voor hoge neerslagsommen met lokaal wateroverlast.

Noordzee als extra ‘fuel’ voor buien

De reden waarom de buien in de periode net na de zomer extra fors kunnen uitpakken hoeven we niet ver te zoeken. De Noordzee fungeert als ideale plaats om de buien extra energie mee te geven. Vocht is er genoeg en wanneer koudere luchtmassa’s op hoogte over het wateroppervlak strijken, dan zijn pittige buien nooit ver uit de buurt.

De zeewatertemperatuur in de zomer 2023 schommelde vaak rond 20°C. De huidige waarde schommelt eerder rond 19°C. Het is de verwachting dat dit kletsnat scenario ook zal aanhouden voor de maanden september, oktober en november.

Merk ook de hoge temperaturen op in het Middellands Zeegebied. Als daar in het najaar flinke stormen tot ontwikkeling komen zal daar ook wateroverlast van komen.
  • Meer weten over het weer? Gebruik de zoekbalk bovenaan!
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen