Kustconvergentie zorgt woensdag voor veel neerslag in de kustgebieden
Een lagedrukgebied vestigt zich op woensdag boven de Noordzee. Dat zorgt voor een hele rits aan buien die vanaf de Noordzee worden aangevoerd naar de Lage Landen. De Belgische kust krijgt wellicht het ‘flauw’ afkooksel van deze buien terwijl de hotspot voor mogelijk veel neerslag op de Nederlandse kust komt te liggen. Sommige weermodellen zijn fors en berekenen kustconvergentie in combinatie met onweerachtige cellen. In dergelijke situaties kan er erg veel neerslag vallen.
Stevige buienlijn voor meerdere uren
De buienlijn op woensdag is gekoppeld aan een koufront en blijft boven de Noordzee verder activeren gedurende de voormiddag. Het Duits weermodel ICON is hiermee erg uitgesproken en berekent neerslagsommen over het westen van Nederland die 40-60mm aantikken. Dat kan op lokale schaal resulteren in wateroverlast. Het hoogtepunt van de neerslag wordt verwacht tussen 8u en 13u. Elders in de Benelux kunnen enkele lokale buien ontstaan, maar met een beperkte neerslagsom.
Noordzee als extra ‘fuel’ voor buien
De reden waarom de buien in de periode net na de zomer extra fors kunnen uitpakken hoeven we niet ver te zoeken. De Noordzee fungeert als ideale plaats om de buien extra energie mee te geven. Vocht is er genoeg en wanneer koudere luchtmassa’s op hoogte over het wateroppervlak strijken, dan zijn pittige buien nooit ver uit de buurt.
De zeewatertemperatuur in de zomer 2023 schommelde vaak rond 20°C. De huidige waarde schommelt eerder rond 19°C. Het is de verwachting dat dit kletsnat scenario ook zal aanhouden voor de maanden september, oktober en november.
- Meer weten over het weer? Gebruik de zoekbalk bovenaan!