28 februari 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Eind februari en een zware balans voor Koning Winter. Met de maand maart in zicht en de krokusvakantie van volgende week moeten we in de verste verte niet denken aan wintersport in België of Nederland. De weergoden blijven nog steeds resoluut ‘neen’ zeggen tegen sneeuw en vrieskou. Boosdoener daarvan is de positie van de straalstroom en de hardnekkige opbouw van een hogedrukgebied ter hoogte van de Azoren.

Krokusvakantie met vroege lente

Komend weekend kunnen we helaas nog niet profiteren van de ‘mooie’ weerkaarten die in de loop van volgende week worden geschetst. Vooral morgen (zaterdag) vallen er onder invloed van koude luchtmassa’s op 5.5 km geregeld enkele buien. Het is zeker niet uitgesloten dat deze in de Ardennen winters van aard zullen zijn (natte sneeuw of sneeuw). Elders in het centrum en het laagland zullen het veelal maartse buien zijn met hagel en/of een donderklap.

Zondag blijft het veelal wisselend bewolkt met de meeste opklaringen in de voormiddag. In de late namiddag en avondperiode neemt de bewolking opnieuw toe vanuit het westen gevolgd door regen. Het begin van een wisselvallige start van de krokusvakantie.

Nemen we een kijkje naar het ensemble van het weermodel (GFS) – dan bespeuren we een serieuze bult in de periode vanaf woensdag tot en met zaterdag (volgende week). Op zo’n 850 hPa (temperatuur Nederland) neemt de temperatuur toe tot 5-7°c welke aan de grond maxima geeft van om en bij de 13-14°C. In de zon en buiten de buien kan het dan opnieuw bijzonder aangenaam aanvoelen.

Lichamelijke batterijen opladen

De zon en haar invloed op het menselijk systeem is enorm. Vaak wordt gezegd dat wanneer de zon schijnt de mensen meer kunnen genieten van allerlei zaken rondom zich. Er valt een complimentje, we glimlachen vaker..

Het zijn zaken die ons het gevoel geven dat we het maximale bereiken van wat een dag ons kan bieden. Een trip naar de zon in grijze periodes is voor veel mensen dan ook een enorme adempauze. Weg van stress, negatieve berichten en vooral – weg van de regen.

lente afbeelding

Delen


Verder lezen

Alles bekijken