11 oktober 2022 - 3 min. lezen
2 reacties 2

We evolueren zo langzaam maar zeker richting de 2e helft van de herfstperiode. Dat betekent dat de zon minder kracht krijgt overdag en het in de nacht al flink kan afkoelen. Afgelopen weken registreerden we onder heldere condities reeds negatieve temperaturen in de Ardennen en nu lijkt de kans op lichte vorst ook te stijgen in de nacht van dinsdag op woensdag. De grootste kansen op negatieve temperaturen in thermometerhut zijn voor het zuidoosten van Nederland.

Rustige en vaak heldere condities

Op de hoogtekaart van het GFS-weermodel zien we dat een groot deel van Europa vertoeft onder rustige condities. De beschermende gordel van hogedruk strekt zich uit vanaf de Azoren tot in het oosten van Europa. Depressies met regen en wind worden geforceerd om een noordelijk traject te zoeken. Dit soort weerkaarten is een garantie op een consistent weerbeeld met in de ochtend vaak kans op lage wolkenvelden waarna de zon overdag vrij veel kansen krijgt.

Hoogtekaart van het Amerikaans weermodel GFS. Merk op dat we niet meteen extra-tropische systemen op de Atlantische Oceaan zien die het weerbeeld op de schop kunnen gooien.

Lichte vrieskou woensdagochtend?

Diverse weermodellen hinten op een snelle afname van de temperatuur in de nacht van dinsdag op woensdag. Dat wordt mede veroorzaakt door heldere condities in een breed tijdvak van de nachtperiode. Afhankelijk van waar de lage bewolking in de ochtendperiode ontstaat is een graadje vorst in thermometerhut niet uitgesloten.

De grootste kansen situeren zich in het zuidoosten van Nederland en nabij de Frans-Belgische grens. Het Duits weermodel ICON-D2 komt daar in de ochtend wel met nevel/mist, dus het is nog koffiedik kijken hoe diep het kwik echt zal zakken.

Het Nederlands weermodel Harmonie kiest voor vrieskou in het zuidoosten van NL
In het Duits weermodel ICON-D2 eveneens een signaal voor lichte vrieskou in België en het zuidoosten van Nederland. In de Ardense valleien zal het op meerdere plaatsen vriezen.

Laagje ijs op wagens

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat met dergelijke weersverwachting de kans op ruiten krabben zal stijgen. Er is immers vaak vocht beschikbaar in de onderste luchtlaag van de atmosfeer. Samen met het koud oppervlak van de wagens ontstaat er condensatie die vervolgens kan aanvriezen. Wist je trouwens dat ijs op autoruiten perfect te verwijderen is met een spuitbus? Bestel vandaag bij Bol.com!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken