3 mei 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Het Europees weerbeeld wordt begin mei gedomineerd door hogedrukinvloeden vanuit de Azoren (zuidwesten van Europa) en een grootschalig lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Beide weersystemen zijn verantwoordelijk voor een soort niemandsland waarin de weergoden vrij spel krijgen. Dat hebben we op 1 mei aan de lijve mogen ondervinden met forse onweersbuien op heel wat plaatsen.

Probleem met deze type onweders is dat ze heel traag opschuiven. Hierdoor wordt er lokaal meer dan 30 tot 50 liter per vierkante meter gelost. In de regio Kruishoutem was het serieus prijs met een wolkbreuk, hagel en talrijke wolk-wolk ontladingen.

Vorst aan de grond

De komende dagen tijdelijk geen klank- en lichtspel in onze buurt, maar zeker ook een situatie om grondig te bespreken. Zo kregen we de afgelopen nacht (vrijdag op zaterdag) amper 3-4 graden voor de kiezen. Aan de grond flirt het kwik op dat moment met het vriespunt. Het spreekt voor zich dat het aan de kust iets warmer bleef zonder grondvorst. Wat zien we nu gebeuren in de nacht van zaterdag op zondag?

Het Amerikaans weermodel berekent tussen middernacht en 08:00 in de ochtend (op zondag) een temperatuur in thermometerhut rond het vriespunt. Op zijn beurt mogen we daar aan de grond nog enkele graden van af trekken. Vorstgevoelige planten zet u dus maar beter binnen.

koele nacht in mei

Oorzaken van de koude nacht?

Vorst in de maand mei is helemaal niet uitzonderlijk te noemen. Het kan zelfs vriezen tot het einde van de maand (IJsheiligen dit jaar 11 tot 14 mei 2014). Veelal wordt  de vrieskou in de hand gewerkt door een aflandige stroming uit het oosten en bijzonder weinig wind in de onderste luchtlaag. Hierdoor verliest de bodem heel snel warmte. Vorstgevoelige planten zijn zonder bescherming een vogel voor de kat.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen