11 januari 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De winter is op dit moment de grote afwezige boven de Benelux. We vinden de echte diepvrieskou terug in delen van Rusland en Siberië waar het kwik is gezakt tot een duizelingwekkende -61°C. Deze vrieskou is niet meteen voorbestemd voor Europa. Dat hebben we te danken aan een sterke straalstroom op de Atlantische Oceaan die zachte maritieme lucht naar West-Europa stuwt. Mogelijk dat er na het weekend een weersverandering zal ontstaan met een toenemende kans op winterse buien.

Lokaal felle buien met onweer

Komende 24-48 uur moeten we rekening houden met een sterk dynamisch weerbeeld. We hebben wat lichte onstabiliteit in de vorm van CAPE tot onze beschikking en ook de windshear helpt mee om enkele hevige buien te veroorzaken. Vooral over het centraal en oostelijk deel van de Benelux kunnen deze buien lokaal gepaard gaan met een donderslag. Tussen woensdag en vrijdag kan er op sommige plaatsen in de Benelux 20-40 mm regen vallen. Pluviometers zullen opnieuw hun werk hebben.

Weermodellen berekenen tijdens de buien ook windstoten tussen 60 en 80 km/u. Een eventuele uitschieter is steeds mogelijk, waardoor er lokaal stormschade kan optreden (schering 0-6 km tussen 30-40 kn).

Het weermodel WRF berekent in de avond op 11 januari 2023 de meeste onstabiliteit boven de warme Noordzee. Daar halen we ongeveer 500-750 J/KG. Boven land is de onstabiliteit een stuk minder, maar dat wordt gecompenseerd met stevige windschering.
Het Amerikaans weermodel berekent flink wat windschering in de onderste 6 km woensdagavond. Dat betekent dat buien niet zozeer onstabiliteit nodig hebben, maar dankzij de dynamische component overleven. Een lokaal onweer kan dus fiks uitpakken met hevige windstoten.

Hevige windstoten

De neerslag van komende 48 uur hangt samen met een complex lagedrukgebied ten noorden van het Verenigd Koninkrijk. Aan de zuidelijke flank van deze 2 depressiekernen staat een actief windveld. Het is vaak ook de kraamkamer voor stormdepressies. Merk op dat de uitstroom van ijskoude lucht nabij Groenland (linkerbovenhoek) nog steeds fors is. Deze weersituatie is daarom hardnekkig en kan nog enkele dagen aanhouden. Na het weekend hinten weermodellen op een omslag.

Berekening Amerikaans weermodel GFS met een stevige windveld voor West-Europa.

Wanneer we kijken naar de Benelux, dan moeten we zowel in de avond van woensdag als op donderdag rekening houden met een pittig windveld. De westelijke gebieden van België en Nederland liggen in het vizier van windstoten die kunnen pieken tot 80, 90 km/u. In het binnenland is dit ook mogelijk, maar eerder wanneer er onweer zal ontstaan. Bekijk de nieuwste weerkaarten en hun respectievelijke windstoten via onze website en deze link.

De hoogste windstoten worden woensdagavond verwacht over het westen van Nederland.
Op donderdag kunnen de windstoten pieken tot 90 km/u aan de Belgische kust en een lokale uitschieter tot 100 km/u boven het westen van Nederland. De combinatie met hevige neerslag kan het gevaarlijk maken op de weg.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken