12 september 2022 - 2 min. lezen
13 reacties 13

Een hogedrukrug strekt zich komende week uit van over de Atlantische Oceaan naar het noorden. Aan de oostkant daarvan stroomt een portie polaire lucht naar het zuiden, recht naar Europa. De temperaturen zakken markant, en in de Alpen is sneeuw mogelijk tot gematigde hoogte. De herfst laat zich (een eerste keer) gelden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hogedrukrug boven Atlantische Oceaan

De drukkaart maakt veel duidelijk. Komende dagen ontwikkelt er zich een hogedrukrug van over de Atlantische Oceaan tot bij Groenland/Svalbard. Aan de oostkant daarvan zakt een kern van lagedruk af naar IJsland. Tussen beide in stroomt een portie polaire lucht naar het zuiden. De temperaturen op 850 hPa dalen tot ongeveer 0°C.

Een portie koude lucht stroomt tussen een lagedrukgebied en een hogedrukgebied naar het zuiden.

Vooral op vrijdag en zaterdag ligt de koudere lucht over West- en Centraal-Europa. De temperaturen zakken significant met op 850 hPa temperaturen van 5-10°C onder normaal. Dat is lang geleden!

Fors negatieve temperatuurafwijking op 850 hPa.

Fris in de Benelux, sneeuw in de Alpen

Vrijdag, en zeker ook zaterdag, wordt de koude lucht opgestuwd tegen de noordkant van de Alpen. Daar ontstaan vervolgens neerslag en buien die met een dalende sneeuwgrens toenemend in de vaste vorm zullen vallen. De sneeuwgrens zou zelfs kunnen dalen tot 1200-1500 meter in de oostelijke Alpen. Daarmee zullen ook sommige valleien voor de eerste keer sneeuw krijgen!

Sneeuwval in de Alpen met het arriveren van de koudere lucht. Yes zeggen de gletsjers. (Wetteronline)

Ook in de Benelux zullen we de passage van de koele lucht op hoogte merken. Vrijdag halen we niet meer dan 15-17°C en in de Ardennen blijven de temperaturen zelfs steken op 11-13°C. Frisjes dus!

Koele maxima op vrijdag.

De pluimverwachting toont dat de frisse periode alvast tot begin volgende week kan duren. Daarna lijken de temperaturen te stijgen richting de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Weerpluim komende periode.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken