16 januari 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

De weermodellen tonen al enkele dagen indicaties voor een afkoeling rond de 20e van deze maand januari. Deze trend staat nog steeds op de kaarten! Komende dagen neemt de kans op nachtvorst toe en ook overdag halen we niet meer zo’n hoge maxima. Van winterweer is echter nog niet meteen sprake. Ook in de Alpen gaat het sinds lange tijd nog eens sneeuwen. Dat is meer dan welkom!

Komende dagen koelt het af met stijgende kans op nachtvorst.

Afkoeling door hoge druk

De afkoeling voor de volgende dagen wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat meer westelijk postvat en zich probeert uit te breiden richting Scandinavië. Dat lukt gedeeltelijk waardoor de wind in de Benelux aflandig wordt en de aangevoerde lucht ook kouder wordt. Op 1500 meter dalen de temperaturen tot -5°C en dat vertaalt zich meteen aan het aardoppervlak.

De weermodellen berekenen vanaf zaterdag/zondag maxima rond 5-7°C en ‘s nachts temperaturen tussen -2 en +1°C. Een beetje winters dus, al is er van echt winterweer nog geen sprake. Het hogedrukgebied kantelt immers snel om naar een west-oostelijke positie, door de straalstroom die ten noorden trekt, waardoor de koudste lucht snel wordt weggedrukt.

Een hogedrukgebied zorgt eventjes voor koelere lucht uit het oosten.

Verse sneeuw in de Alpen

De eerste weken van 2020 verliepen bijzonder droog in de Alpen. In veel regio’s is sinds Kerstmis geen neerslag van betekenis meer gevallen. De skigebieden kijken nu likkebaardend naar het weekend.

Vrijdag/zaterdag trekt een koufront van west naar oost over het gebergte en valt er gemiddeld 10-20 cm sneeuw langsheen de noordzijde van de Alpen. Aan de zuidzijde zorgt de aanwezigheid van een neerslagschaduw voor het uitblijven van neerslag van betekenis. Enkel in de Dolomieten zouden er ook enkele centimeters kunnen vallen. Met de sneeuwgrens zit het wel snor. Die ligt immers onder 1000 meter door de aanvoer van koudere lucht.

Vrijdag en tijdens het weekend valt er sneeuw in de Alpen. Gemiddeld 10-20 cm.

Conclusie?

Komende dagen koelt het af, maar van echt winterweer is nog geen sprake. Af en toe kan het ‘s nachts tot lichte vrieskou komen als de omstandigheden dit toelaten. Dit wil zeggen: weinig wind en brede opklaringen! Neerslag van betekenis lijkt even uit te blijven. We krijgen dus een drogere variant van het weerbeeld. Zondag komen we met een uitgebreide update betreffende winterkansen op de wat langere termijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen