56

De zomer in de Benelux heeft het niet meer onder de markt. Een hoogtetrog en lagedrukgebieden zwaaien de plak met daardoor koel en wisselvallig weer. De tendens voor de komende 1-2 weken toont een verderzetting van dit weertype. Augustus start dan ook met aanhoudend wisselvallig weer en lagere temperaturen dan normaal voor de tijd van het jaar. Het contrast met de hitte in het zuiden houdt aan.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Koel weer en regelmatig regen en buien

De afgelopen dagen werden we al meermaals getrakteerd op pittige buien, lokaal met een donderslag en alles erop en eraan. De temperaturen lagen ook onder normaal.

De oorzaak is de aanwezigheid van lagedrukgebieden in de nabijheid van West-Europa en een west-oost gerichte straalstroom. Het patroon is geblokkeerd, wat wil zeggen dat er weinig evolutie is in de drukconfiguratie. De reden voor dit patroon is wellicht de zeer warme Noord-Atlantische Oceaan die voortdurend depressies doet opleven.

Lichte sneeuw in de Alpen

In de Alpen zorgde de passage van een actief koufront afgelopen dinsdag/woensdag voor een markante temperatursturz (plotse sterke afname van de temperatuur) met neerslag. Er viel sneeuw tot onder 3000 en zelfs onder 2500 m. De hoeveelheden bleven wel beperkt. Uitzonderlijk is dit soort “zomer sneeuw” zeker niet. Al wordt het de laatste jaren wel steeds zeldzamer. Voor de gletsjers is zomersneeuw een zegen want het smeltseizoen wordt daardoor even onderbroken.

Tendens toont aanhoudend wisselvallig en koel weer

Op de middellange tot lange termijn zien we een verderzetting van het wisselvallige en koele weer. Een hoogtetrog en lagedrukgebied liggen aanhoudend over West-Europa en wijken maar weinig van hun positie binnen de (betrouwbare) termijn van de weermodellen. Door deze druk-configuratie stroomt er steeds koele kucht vanuit noordwest Europa naar onze contreien. De nabijheid van de lagedrukkern en de straalstroom zorgt daarbij voor voldoende onstabiliteit en botsing van luchtmassa’s die regenzones en buiigheid triggeren.

Koele lucht stroomt naar de Benelux aan de westkant van een lagedrukgebied.

De langetermijnprognose van het Europese weermodel geïnitieerd op 26 juli was duidelijk. Zowel de eerste als tweede week van augustus zou op basis van deze run 2-4°C kouder verlopen dan normaal. Dat zijn we niet meer gewend na de vorige jaren.

Ook wat betreft de neerslag zien we een krachtig signaal tot meer neerslag dan normaal in de eerste week van augustus.

Hitte in het zuiden houdt aan

Terwijl de zomerdip in de Benelux wordt verdergezet doet de hitte in het zuiden dat ook. Begin augustus zorgt een nieuwe rugopbouw vanaf het zuidwesten weer voor oplopende temperaturen. Vooral in Spanje (en later ook elders) lijken de temperaturen dan weer te kunnen oplopen tot 40°C en meer.

Grote hitte in het zuiden en zuidwesten van Europa.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken