5 april 2022 - 5 min. lezen
63 reacties 63

We beleven een koele (soms zelfs koude) start van april 2022. Daarbij valt nu ook regelmatig regen en staat er veel wind. Dit weertype houdt de komende dagen aan. Begin volgende week komt een zuidelijke luchtstroming tot stand en keren de lentetemperaturen mogelijk terug.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Dynamisch weer met sterke en zuidelijke straalstroom

Na een record droge en zonnige maand maart is het weer in april helemaal omgeslagen. Het is nu koel, soms zelfs koud, en er valt regelmatig regen/sneeuw. Kouder weer in april niet uitzonderlijk (al was het wel de koudste 1 april sinds het begin van de metingen), maar omwille van het grote contrast met het weer in maart valt het wel sterk op. De lentekleren moe(s)ten weer eventjes de kast in. De dikkere jas er weer even uit. Het koele weer hebben we te danken aan een grootschalig lagedrukgebied bij Scandinavië en hogedruk bij Groenland. De straalstroom ligt daardoor vrij zuidelijk en is ook vrij sterk. De sterkere straalstroom levert dynamisch weer op (uitdiepende lagedrukgebieden) wat we vooral de volgende dagen in Europa gaan merken.

Een vrij zonale en sterke straalstroom zorgt voor dynamisch weer.

Randdepressie met veel regen op donderdag

Donderdag zorgt een kleine randdepressie voor een actief frontaal systeem dat van west naar oost over de Benelux passeert. In een langgerekte lijn kan er mogelijk meer dan 30 liter water per vierkante meter vallen aangezien de zonale neerslagzone precies W-O overtrekt. Dit zou dan ook tot wateroverlast kunnen leiden.

Vrijdag volgt een tweede randdepressie. Op basis van de laatste weerkaarten passeert deze van west naar oost ten zuiden van de Benelux. Het is echter nog geen uitgemaakte zaak en dus houden we het nog wel goed in de gaten. Deze depressie zal wellicht vooral in de Alpen voor veel neerslag zorgen. Langs de grens met Frankrijk is de kans op een natte dag het grootst.

Stabilisatie tijdens het weekend

Tijdens het weekend volgt dan een stabilisatie met dank aan een uitstrekkende hogedrukrug. De verbinding tussen het Groenlandhoog en een hoog over Europa ligt dicht bij de Benelux en dat moet genoeg zijn om het weer enigszins te verbeteren. We bevinden ons wel aan de koele kant van de rug (oostkant) waardoor hoge temperaturen (nog) niet mogelijk zijn.

Hogedrukrug tijdens het weekend.

Aprilse grillen en nachtvorst

Zaterdag zijn er nog enkele buien mogelijk, die met de koudere bovenluchten opnieuw winters kunnen worden. Dat betekent smeltende sneeuw / hagel in laag en midden Benelux en sneeuw in de hogere Ardennen. Aprilse grillen dus! De nacht op zondag moeten we vervolgens in de gaten houden voor de kans op nachtvorst. De landbouwers zijn bij deze weeral gewaarschuwd.

  • Lees in dit artikel meer over vorstschade bij gewassen en hoe dit voorkomen kan worden.

Begin volgende week zachter

Begin volgende week schuift de as van de hogedruk door naar het oosten (en kantelt) en vestigt een lagedrukgebied zich ten westen van het Iberisch Schiereiland. We krijgen op die manier een drukconfiguratie die veel wegheeft van een Spanish Plume. Daarmee bereikt een portie (zeer) zachte lucht West-Europa. Afhankelijk van hoe noordelijk de zachte lucht komt krijgen we mogelijk 20°C op maandag en/of dinsdag. Het dichterbij schuiven van het lagedrukgebied zal wel de nodige onstabiliteit geven waardoor de kans op een (onweers)bui nooit veraf zal zijn.

Spanish plume begin volgende week?

Mogelijk fors zachter

Op maandag en dinsdag wordt de aangevoerde lucht fors zachter. Het Europese weermodel berekende zelfs maxima tot 21°C. Een groot contrast met de 3°C van vrijdag 1 april.

Temperatuur rollercoaster typisch voor april

Een temperatuur rollercoaster zoals we die nu lijken te krijgen is typisch voor april. April is een typische overgangsmaand waarbij het in het Hoge Noorden nog bitterkoud is terwijl de zon vanaf het zuiden de temperaturen al de hoogte in stuwt. De temperatuurcontrasten nemen daardoor toe. Tegelijk krijgen we een relaxatie van de straalstroom waardoor deze meer begint te meanderen. Als de wind/straalstroom van het noorden komt krijgen we nog polaire/arctische lucht, terwijl als de wind van het zuiden komt er al warmere lucht kan worden aangevoerd. Onderstaande pluim toont dat de temperatuur rollercoaster nog wel even kan aanhouden. Begin volgende week is de kans op 15-20°C groot, maar tegen half april kan het ‘s nachts weer vriezen. Interessant, zeker en vast!

Weerpluim volgende weken.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken