Klimaatplan Frankrijk voor opwarming van 4 graden tegen einde eeuw

Het klimaat warmt op, daar kunnen we niet onderuit. Hoeveel het opwarmt hangt af van hoe goed we in staat zijn de emissies te bedwingen en op te vangen. Maar zelfs als dat redelijk lukt, dan nog is het geen overbodige luxe om een klimaatadaptatieplan uit te rollen.
Dat doet Frankrijk. Het grootste land van Europa ziet de realiteit onder ogen en bereid zich actief voor op een toename van de opwarming van de planeet, waarvan de gevolgen steeds meer voelbaar worden. Wil dat zeggen dat Frankrijk de strijdt opgeeft om de opwarming alsnog te beperken? Nee, Frankrijk zal alles uit de kast blijven halen om haar steentje bij te dragen om een temperatuurstijging tot 4 graden eind deze eeuw te vermijden. Zo moet Frankrijk onder andere tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Bij het nieuwe klimaatplan, waar meer dan 6000 mensen een bijdrage aan hebben geleverd, stelt men een opwarmingscenario voorop van +2°C in 2030, +2,7°C in 2050 en +4°C in 2100.

Köppen-Geiger klimaatkaart van Frankrijk. (Door Beck, H.E., Zimmermann, N. E., McVicar, T. R., Vergopolan, N., Berg, A., & Wood, E. F., CC BY 4.0).
Het klimaatactieplan, waarvan niet iedereen vindt dat het ambitieus genoeg is, steunt op 5 strategische pijlers: bescherming van de bevolking, versterking van de weerbaarheid van regio’s, aanpassing van economische en sociale activiteiten, behoud van natuur- en cultureel erfgoed, en mobilisatie van de samenleving. Deze pijlers zijn verder opgedeeld in verschillende maatregelen en acties.
Frankrijk klimaatadaptieplan: enkele punten
Een belangrijke maatregel is het verhogen van het Barnierfonds voor natuurrampen met 75 miljoen euro in 2025. Dit fonds stelt lokale overheden in staat preventieve maatregelen te nemen voor klimaatrisico’s zoals overstromingen.
- Herinner je je dit zware noodweer, stortvloeden en modderstromen aan de Côte d’Azur of in Montpellier?
- Wat is een Episode Cévenol?
- Ook bleef l’Hexagone niet gespaard van extreme hitte en bosbranden.
Een betaalbare verzekering voor elke burger is een van de actiepunten. Daarom wordt er een waarnemingscentrum opgericht om de verzekeringsmarkt te onderzoeken en te garanderen dat iedereen, ook mensen in risicogebieden én kwetsbare groepen, toegang hebben tot betaalbare dekking. Er komt een nationale risicokaart die blootstelling aan de verschillende klimaatrisico’s zoals overstromingen, bosbranden, hittegolven, modderstromen en stormen begrijpelijk maakt voor een breed publiek. Essentiële infrastructuur moet beschermd worden, daarom zal vanaf 2025 klimaatadaptie verplicht zijn bij grote energie- en transportbedrijven zoals het spoorwegnet en de grote havens, zodat de impact van een lokale klimaatsgebeurtenis tot een minimum beperkt kan worden. Het welzijn van kwetsbare groepen beschermen is uiteraard cruciaal. Het zijn meestal minder bemiddelde groepen die in minder comfortabele huizen wonen en dus meer aan hittegolven zijn blootgesteld, onder andere in de overzeese gebieden. Ook de arbeidsomstandigheden bij extreme hitte moeten verbeterd worden via aangescherpte arbeidsinspectie en toezicht.
Fondsen worden ingezet om iconische erfgoed zoals Mont Saint-Michel en andere culturele en natuurlijke sites te beschermen. In het geval van Mont Saint-Michel denken we dan aan de gevolgen van een stijgend zeeniveau of vloedgolven.
Een onmisbaar punt is de steun aan de landbouwsector. Daarbij denken we dan vooral aan het vergroten van de klimaatresistentie van de sector.
Niet ambitieus genoeg?
Hoewel het plan op het eerste zicht ambitieus lijkt, is niet iedereen lovend. WWF France merkt op dat het gebrek aan sterke financiering en krachtdadige sturing de effectiviteit van het plan in de weg staat. Daarnaast bevat het begrotingsvoorstel een bezuiniging op het Fonds vert, wat de uitvoering van maatregelen kan ondermijnen.