4 oktober 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

De Azurenkust werd zaterdagavond en -nacht geteisterd door zwaar noodweer. Dat leidde in Nice, en vooral in Cannes, tot modderstromen en hevige overstromingen door massa’s water. Het water sleurde auto’s mee en richtte veel schade aan in de stad.

De straten leken wel kolkende rivieren. Om de straat over te steken moesten de inwoners zich aan mekaar vastklampen. Het is nog onzeker hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, maar er zijn zeker 16 doden gemeld. Drie mensen zijn gestorven omdat ze in een ondergrondse parkeergarage verdronken. De autoriteiten ter plaatse hebben de bewoners aangeraden om vandaag, zondag, het huis niet te verlaten.

Hallucinante beelden op Twitter

Noodtoestand omgeving Cannes

De burgemeester van Cannes, David Lisnard, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Omdat veel wegen onbereikbaar zijn geworden, is het voor de hulpdiensten erg moeilijk om de getroffen gebieden te bereiken. Er heerst nog altijd onduidelijkheid over het totaal aantal doden en slachtoffers. De autoriteiten hebben de balans al een aantal keren bijgesteld. Momenteel zijn er nog drie mensen vermist. Het hevig onweer zette naar schatting 70.000 huizen zonder stroom.

Volgens de Franse weerdienst Météo France mogen de Zuid-Fransen opgelucht ademhalen want het ergste is nu voorbij. De onweders trekken richting Italië. Alsof er niets gebeurd is, schijnt het zonnetje nu boven de Côte d’Azur met temperaturen boven twintig graden. Het puin ruimen kan nu volop beginnen.

In Cannes houdt de politie een extra oogje in het zeil omdat er plunderingen gemeld zijn. De politie heeft al zestien mensen aangehouden.

Oorzaak van dit slechte weer?

De stortvloed werd veroorzaakt door de koudere lucht op 5 kilometer hoogte en het warme zeewater van 25 graden. Dat verschil zorgt voor enorme onstabiliteit. De lucht kan heel gemakkelijk stijgen en dan krijg je van die felle regen- en onweersbuien. Op amper vijf uur tijd viel zo’n 200 mm water naar beneden.

Ter vergelijking, zoveel regen valt er totaal in 3 maand in ons land. De volgende dagen wordt het rustiger in de regio. Het kan wel nog wat regenen, maar het ergste is voorbij. Ook in 2014 liep het zuiden van Frankrijk onder water met Montpellier in de vuurlinie.

Bron: HLN, Nieuwsblad, VTM
Foto’s: Twitter

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

17 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen