22 februari 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Een bijzondere stand van de zon, de maan en de aarde zorgt voor het hoogste springtij in 18 jaar in het noordwesten van Frankrijk. Duizenden bezoekers komen hiervoor naar het plaatsje Saint-Malo en worden ook nog eens beloond met een stormachtige wind. Naast fraaie beelden is het ook bijzonder gevaarlijk. Door hoog water kunnen gebouwen onderlopen en natuurlijke barrières doorbreken. De autoriteiten hebben een rampenplan klaarliggen.

Bretagne alert voor hoge golven

In Bretagne zijn de autoriteiten al bezig met een rampenplan. Komende dinsdag wordt een stormvloed verwacht. 140 woningen worden bedreigd als het water door de natuurlijke barrières breekt. Met man en macht proberen ze met zandzakken te redden wat er te redden valt.

Le Mont Saint-Michel

Spectaculaire foto van afgelopen zaterdag. Le Mont Saint-Michel bevangen door al het hoge water. Zelfs de toegangsweg verdwijnt onder de watermassa.

Foto’s via Twitter

Kusten van Ierland, Frankrijk en Spanje krijgen ervan langs

De hoge golven tot maar liefst 14 meter worden maandag verwacht in Ierland om daarna hun reis te vervolgen richting Bretagne. Stormlaag “Uli” is de oorzaak¬†van het onstuimige weer.

Stormlaag Uli

Hierboven ziet u een mooie satellietopname van de stormdepressie. Er is een mooie krul te zien in het centrum van het lagedrukgebied.

golfanimatie

De kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal maken zich de komende dagen op voor zeer hoge golven. Daar zullen we best nog wat van horen in het nieuws.

Fraaie plaatjes van de vloedgolven

Naast overlast geeft de hoge stand van het water in combinatie met de golven fraaie beelden. Zo zijn al talrijke bezoekers naar dit fenomeen komen kijken. Ook de verslaggevers (kijk naar het filmpje) van de radio en tv konden niet achterblijven. Hieronder nog wat fraaie kiekjes van het wilde water of beter gezegd, vloedgolven.

Foto’s te bekijken via Twitter

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Opnieuw erg veel neerslag boven Griekenland

2 dagen geleden - 2 min. lezen

Belgische fotograaf spot noorderlicht

3 dagen geleden - 1 min. lezen