29 april 2015 - 4 min. lezen 7 reacties

Het zijn moeilijke tijden voor de liefhebbers van onweer. Oke, we zitten nog wat vroeg in het seizoen maar bij velen zal het toch al wel wat kriebelen. Tijd om eens te kijken of er al wat in het vat zit. Voor onweer is warm weer een must, zeker voor spectaculaire onweders. Om deze “saaie tijd” wat te overbruggen qua weer gaan we eens kijken of de klimaatmodellen al iets kunnen vertellen over de verwachting van de lente en de zomer. Daar moet meteen wel bij gezegd worden dat de betrouwbaarheid van deze klimaatmodellen op die lange termijn niet al te groot zijn. Al heeft onze favoriet, het IRI-model, het wel wat vaker bij het rechte eind.

Wat zijn de kansen op een warme lente en/of zomer en daarmee samenhangend de kans op onweer? Lees dat hieronder snel verder. Vergeet ook niet het zeer indrukwekkende filmpje onderaan dit artikel te bekijken. Moeder natuur haalt flink uit!

Prognose volgens accuweather

Accuweather

Op 19 februari schreven we in dit artikel wat de Amerikanen verwachten qua weerbeeld in de lente. Het is een prognose uit een van de klimaatmodellen. Voor de Benelux zou dit betekenen een iets grotere kans op een onweerachtige lente en dan met name in de oostelijke helft. Vooral delen van Frankrijk en Duitsland maken meer kans op onweer en neerslag. Afgelopen maandag is er inderdaad in delen van Frankrijk en Duitsland een serieus onweer ontstaan door het verdrijven van warme lucht.

bliksems Wetteronline
Toeval of niet? Laat het onweer nu precies zijn opgetreden volgens de voorspelling van Accuweather. Dat mag dus wel iets westelijker komen te liggen de volgende keer voor de liefhebbers. Deze beelden liegen er namelijk niet om.

CFS (Climate Forecast System)

CFS Mei temperatuur
De verwachting van de gemiddelde temperatuur in de maand mei is in onze omgeving volgens het CFS klimaatmodel -1 graad tot -2 graden onder de normale waarde. Voor de kans op spectaculaire onweders zien we dit liever anders. Eens kijken hoe ze bij deze verwachting komen.

CFS Mei luchtdruk
Jawel, een noordstroming met een hogedrukgebied boven de UK. Een voortzetting van het enigszins saaie weer is hiermee gegarandeerd. De wind zal natuurlijk geen 4 weken uit het noorden waaien (het is immers een gemiddelde berekening), maar onweer uit die richting hoeven we niet te verwachten. Mits de voorspelling uitkomt natuurlijk. Maar we hebben ook nog de zomermaanden voor de boeg.

CFS neerslag augustus
Kijken we even naar de neerslagverwachting voor de maand augustus dan val ik bijna van mijn stoel. Ziet u het ook? Daar is de strook weer over Frankrijk en Duitsland. Nog net tippend aan de zuidoostelijke Benelux. Heeft Accuweather wat aandelen lopen bij het CFS? Verder valt op dat wij de gehele lente en zomer minder neerslag mogen verwachten dan normaal en dat de temperatuur iets hoger uitkomt met uitzondering dus van de mei maand.

IRI (International Research Institute)

IRI temperatuur
Ook het IRI-klimaatmodel ligt op dreef met de verwachting van de temperatuur voor de lente en het begin van de zomer. De kans op iets warmer weer dan normaal is groter dan de kans op een kouder dan normaal weertype. Qua neerslag berekenen ze geen noemenswaardige afwijkingen.

Wat vertellen deze klimaatmodellen?

Wel, eigenlijk niet zo veel. Seizoensvoorspellingen zijn nog altijd niet betrouwbaar genoeg om concrete uitspraken te kunnen doen. Wel kan er gekeken worden naar bepaalde overeenkomsten. Zo valt op dat de kans op onweer en meer neerslag naar voren komt over een strook van Duitsland naar Frankrijk. De liefhebbers van onweer weten dus waar ze naartoe moeten. Vast en zeker gaat het ook tot onweer komen in de Benelux, maar of het een onweersrijk seizoen wordt, dat is zeer de vraag.

Wat ook opvalt is dat de temperatuur hoger berekend wordt dan normaal, maar qua neerslagtotaal valt het in verhouding erg mee. Dit duidt op de werking van hogedrukinvloeden waarbij de hoeveelheid neerslag gereduceerd wordt. Komende zomer maken we de balans op en kijken we wat de waarde is geweest van dit bericht.

Afsluitend nog een filmpje van begin deze week vanuit de VS, New Orleans, Louisiana. De wind was zo krachtig dat de treinwagons compleet van de brug waaiden. OMG!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken