151

Komende dagen staan in het teken van regen, veel regen! Verschillende weermodellen berekenen tot en met Kerstmis lokaal meer dan 50 liter water per vierkante meter. Een kletsnatte periode breekt dus aan, waarbij het ook nog eens bijzonder zacht wordt. Een positieve ontwikkeling voor de grondwatertafels die nog steeds laag staan voor de tijd van het jaar.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lagedrukgebieden heersen

Lagedrukgebieden ten westen van de Benelux en een ZW-NO georiënteerde straalstroom heersen komende dagen over het weer in West-Europa. De situatie houdt behoorlijk stand, aangezien de trog (met lagedruk in verweven) noordoostwaarts opschuift en daardoor het weer boven de Benelux blijft beïnvloeden.

Lagedruk ten westen van de Benelux zorgt komende dagen voor zeer veel neerslag.

Aan de rand van de polar jet ontwikkelen zich voortdurend actieve frontale systemen, die qua intensiteit niet voor elkaar moeten onderdoen en bijgevolg voor zeer veel neerslag (regen!) zullen zorgen.

Cumulatief zeer veel regen mogelijk

Een opeenvolging van frontale systemen (warmtefront – koufront) trekt komende dagen van west naar oost over de Benelux. De regenzones liggen zonaal uitgestrekt, waardoor het langdurig (nagenoeg constant) blijft regenen. Maandagmorgen zet de regen in en pas op 24 december verlaten de regenzones de Benelux naar het zuidoosten.

Laten we eens naar de neerslagsommen kijken. Het Europese weermodel berekent de meeste neerslag voor Vlaanderen en voor het zuiden van Nederland met daar tot wel 70 mm.

Neerslagsom tot en met 24 december. @Wetteronline

Het Amerikaanse weermodel GFS berekent een andere verdeling van de neerslag met de meeste neerslag voor west en noordwest Nederland.

Neerslagsom aldus GFS. (Wetterzentrale)

Komende 4 dagen zien we steeds vrij hoge neerslagkansen in de hele Benelux. Dat betekent dat de grondwatertafels goed aangevuld zullen worden. We vermoeden zelfs dat er komende dagen wateroverlast kan ontstaan in de kleine beken. Na een paar uur regen, is de bodem immers verzadigd en kan het water niet meer infiltreren. Als er dan nog regen valt, zorgt het voor overlast.

Komende 4 dagen valt er elke dag regen.

Weerbericht voor Kerstmis 2020

De weermodellen berekenen nu voor Kerstmis een droger intermezzo. De wind draait dan naar het noorden waarbij er beduidend koelere, polaire lucht wordt aangevoerd. Voorlopig ziet het weerbeeld voor Kerstmis 2020 er wisselend bewolkt uit met nog een lokale bui. De temperaturen klimmen tot maximum 6-7°C. In de Ardennen is er misschien wat winterse neerslag mogelijk, elders is de kans op een witte kerst nihil. Na Kerstmis zorgen regenzones mogelijk opnieuw voor een kletsnatte periode.

Voorlopige maxima voor Kerstmis 2020.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken