30 juli 2015 - 2 min. lezen 4 reacties

In tegenstelling tot windhozen vormen waterhozen zich boven een breed wateroppervlak. Ze zijn meestal niet zo krachtig als windhozen die ontstaan onderaan de basis van een supercell. Vandaag is de kans op dergelijke natuurfenomenen vrij groot langs de Belgische en Nederlandse kustlijn.

Hoeft u zich zorgen te maken? Natuurlijk niet, deze exemplaren blijven veelal boven de Noordzee daar ze nood hebben aan relatief warm zeewater. Eenmaal ze land bereiken sterven ze meestal heel snel uit. Voor de weerfotografen vormt het een uitstekende kans om eens iets anders dan bliksems en/of bijzondere wolkenformaties vast te leggen op beeld.

Hoe ontstaan waterhozen?

We zien deze natuurfenomenen vaak opduiken boven de Noordzee, Waddeneilanden en het IJsselmeer. De ideale periode om ze te spotten is in de late zomerperiode (eind augustus) en het najaar. Dan heeft het water zich flink kunnen opwarmen en krijgen we geregeld al eens bezoek van een lagedrukgebied gevuld met koudere lucht op hoogte.

Het verschil tussen de temperatuur van het zeewater en de temperatuur in de hoogte wordt ook wel eens het verticaal temperatuurcontrast genoemd. Bij windstille condities en een groot verticaal temperatuurcontrast zijn de omstandigheden ideaal voor waterhozen.

Factoren die het voeden van een waterhoos positief beïnvloeden: lage basis van de wolk (laag LCL niveau) en een gebrek aan windschering (shear). Frappant dat we net zeer veel shear nodig hebben voor windhozen boven land. Dat is naast de intensiteit het grootste verschil met een waterhoos.

voorbeeld waterhoos ijsselmeer

W.Winkelmolen (Stavoren, IJsselmeer)

Kans op waterhozen vandaag

Door de rustige atmosfeer waarin we ons momenteel bevinden en het laag LCL-niveau van 400 tot 600 meter zijn er vandaag dan ook enkele kansen op waterhozen. Heeft u een exemplaar gespot, vermeld het op onze Facebookpagina NoodweerBenelux! De meeste buien reserveren we voor het zuiden van Nederland alsook het noorden van België (Vlaanderen). Lokaal is een onweer niet uitgesloten (zonder al te veel erg).

waterhozen vandaag

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen