0

Vooral in de periode van november tot februari komt er vaak mist voor. De zonnekracht ligt nog laag en er is veel vocht aanwezig. In deze periode kan de temperatuur ook onder nul liggen waardoor in combinatie met mist aanvriezende mist kan ontstaan. Dit levert vaak ook mooie weerfoto’s op, maar hoe ontstaat deze aanvriezende mist precies?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is aanvriezende mist

Aanvriezende mist ontstaat wanneer er mist is en wanneer de temperatuur onder nul ligt door afkoeling. Mist bestaat uit waterdruppeltjes, maar bij aanvriezende mist zijn deze waterdruppeltjes onderkoeld. Bijgevolg zetten ze zich af tegen oppervlakken (waarvan de temperatuur onder het vriespunt ligt) waardoor rijm ontstaat. In Nederland wordt dit rijp genoemd. Rijm (of rijp) zijn ijskristallen die ontstaan door contact met bevroren oppervlakken. Het landschap krijgt op deze manier een witte schijn!

  • Hoe mist ontstaat, leest u hier.
Mist (Lydia De Busser)
Mist (Lydia De Busser)

Aanvriezende mist herkennen

Er zijn verschillende ingrediënten nodig voor de vorming van aanvriezende mist. Eerst en vooral moet mist ontstaan en deze ontstaat in rustige condities (weinig wind) en wanneer veel vocht zich in de onderste luchtlaag bevindt onder een inversielaag. Het vocht kan daardoor niet weg en zit gevangen. Wanneer het dauwpunt en de temperatuur vervolgens door afkoeling gelijk zijn, wordt mist gevormd! Als laatste moet de temperatuur natuurlijk ook onder het vriespunt liggen!

Sounding aanvriezende mist
Helemaal onderin de souding liggen de curves van temperatuur en dauwpunt dicht tegen elkaar, wat duidt op de aanwezigheid van zeer vochtige lucht (mist/lage bewolking) en die kan aanvriezen (links van de nulgradenlijn) (Meteociel).
  • Meer weten over soundings? Dan is dit boek een echte aanrader!📖

Enkele weerfoto’s

We willen jullie ook enkele prachtige foto’s van rijm niet onthouden. Op deze manier ontstaan prachtige wit getinte landschappen. Enkele volgers hadden hetzelfde gedacht en hebben ons deze plaatjes opgestuurd!

Winterse taferelen door de vorming van rijm (Tim Scheir)
Winterse taferelen door de vorming van rijm (Tim Scheir)
Rijp op de Gooische heide tussen Bussum en Hilversum (Joost Majoor)
Rijp op de Gooische heide tussen Bussum en Hilversum (Joost Majoor)
Rijm (rijp) als gevolg van aanvriezende mist in Zelzate (Tim Scheir)
Rijm (rijp) als gevolg van aanvriezende mist in Zelzate (Tim Scheir)
  • Ook zo gek op foto’s van een landschap in de mist? Dan is dit canvas een absolute must-have!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen