Invloed storm Ciarán op de Benelux
Storm Ciarán ontstaat op dit moment op de Atlantische Oceaan door een interactie met de straalstroom en trekt de komende 24 uur naar het noordoosten. Aan de zuidflank ervan ontstaat een krachtig windveld. In het Kanaal kan dit rukwinden opleveren tot 150 km/u of meer, maar in de Benelux loopt het allemaal zo een vaart niet. Aan zee schommelen de rukwinden rond 100 km/u, in het binnenland 70-90 km/u. Ontdek in dit artikel meer details over timing en locatie van de herfststorm.
- Weerliefhebber? Volg ons ook op X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Bomcycloon Ciarán
Op dit moment is het lagedrukgebied dat later de storm vormt, nog niet meer dan een randdepressie. Op dit moment bedraagt de luchtdruk “slechts” 985 hPa. Later vandaag ondergaat de depressie onder invloed van de linkeruitgang van de straalstroom een sterke uitdieping en diept uit richting 950 hPa, wat het criterium voor een bomcycloon duidelijk bereikt. Op 24 uur tijd kan het lagedrukgebied maar liefst 35-40 hPa dalen, uitzonderlijk en kenmerkend voor een sterke straalstroom.
Niet alleen in de Benelux zorgt Ciarán voor veel wind. Eerst is de noordwestkust en het zuiden van Engeland aan de beurt. De rukwinden kunnen daar pieken tot 130 km/u of zelfs meer. Op zee zijn zelfs rukwinden mogelijk tot meer dan 150 km/u!
De meest recente run van het Europese weermodel laat op zee en in het uiterste noordwesten van Frankrijk rukwinden zien tot 180 km/u. Zéér gevaarlijke situatie daar! De Franse weerdienst Météo France heeft code rood afgekondigd voor de westelijke gebieden.
Windstoten bij Ciarán
In de nacht van woensdag op donderdag neemt, na de passage van een neerslagzone, de wind geleidelijk in kracht toe. In het tweede deel van de nacht zijn reeds rukwinden mogelijk tussen 70-80 km/u. In de loop van de ochtend neemt de wind dan nog verder in kracht toe met het hoogtepunt rond de middagperiode.
In de (zuid)westelijke gebieden worden dan rukwinden tot 100 km/u of zelfs iets meer verwacht. Meer naar het oosten doet de wind het een beetje rustiger aan met rukwinden tot 70-80 km/u. Het hoogtepunt van de storm wordt verwacht tussen 11:00 en 18:00 waarbij het windveld dan van zuidwest naar noord trekt.
Omdat veel blomen nog in blad staan, wordt gekozen voor een level 2 waarschuwing in het westen van de Benelux. Vooral tussen 11:00 en 16:00 moet aan de Belgische kust rekening gehouden worden met rukwinden tot 100-110 km/u en tussen 11:00 en 23:00 voor de Nederlandse kust.
Na 18:00 neemt de wind vanuit het zuiden geleidelijk in kracht af. De rukwinden pakken minder fors uit en de kans op schade neemt af. Parkeer auto’s dus niet onder bomen en probeer bosrijke gebieden te vermijden!