29 maart 2022 - 3 min. lezen
52 reacties 52

De afgelopen weken konden we profiteren van rustig, droog, zonnig en zacht weer. De lente was volop aanwezig in de Benelux. Komende dagen slaat het weerbeeld echter volledig om. Met een noordelijke tot noordoostelijke luchtstroming wordt er Arctische lucht aangevoerd. De temperaturen zullen fors zakken en de kans op winterse neerslag neemt toe. Een laatste offensief van Koning Winter?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Record zonnige maart in 2022

Maart 2022 verliep uiterst zonnig en droog. Met dank aan een standvastig hogedrukgebied bleven neerslagzones op ruime afstand. Het resultaat is dat maart 2022 de boeken zal ingaan als de meest zonnige maart sinds het begin van de metingen met bijna 2x zoveel uren zon als normaal. Wat betreft neerslag viel er ook een groot tekort. De laatste dagen kunnen mogelijk nog wat goedmaken. De temperaturen vertoonden vooral een zeer grote dagelijks gang. Met andere woorden, vrij koele nachten en zachte dagen met een groot contrast tussen beiden.

Omslag op woensdag/donderdag

Op dinsdag merkten we al een eerste verandering. De krachtige hogedruk verdween van het toneel en maakte plaats een beperkt ontwikkeld laag boven Frankrijk. In het zuiden van België viel daarbij ook wat regen. Komende dagen zal het patroon verder op de schop gaan. De hogedruk migreert naar het westen waardoor er een rug ontstaat tussen het Azorenhoog – IJsland – Groenland. Tegelijk ontwikkelt er zich een diepe trog over Europa. Tussen beide in stroomt er een portie Arctische lucht, lucht die in het Hoge Noorden zijn oorsprong vindt, naar het zuiden. Op 1500 m (~850 hPa) dalen de temperaturen tot -5 à -10°C. En dat zullen we zeker merken.

Arctische lucht vindt zijn weg naar West-Europa.

Forse afkoeling met vorst

De forse afkoeling op hoogte volgt aan de grond. De maxima blijven onder de kaap van 10°C. Daarnaast neemt de kans op vorst toe. Op donderdagochtend al in het noorden van Nederland en in de Ardennen, vrijdag en zaterdag ook elders in de Benelux. Mogelijk gaat het zelfs matig vriezen.

  • Landbouwers houden best rekening met de vorst!

Kans op winterse neerslag

De nabijheid van lagedrukgebieden zal vanaf donderdag ook de kans op neerslag doen toenemen. In combinatie met de ijskoude bovenluchten zal dit de kans op winterse neerslag doen toenemen. Vooral donderdagnamiddag en tijdens de nacht op vrijdag sleept een occlusiefront over de Benelux en zou er ook sneeuw kunnen vallen.

Volgende week stilaan zachter

Volgende week schuift de koudere lucht weer wat meer door naar het oosten. We krijgen dan te maken met een meer zonaal weertype. De aangevoerde lucht wordt daardoor stilaan zachter (meer maritiem) en de kans op neerslag lijkt daarbij ook weer toe te nemen. Droog, zacht, stabiel en zonnig lenteweer staat voor de eerste 10 dagen van april niet meteen op het programma.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken