12 augustus 2022 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Het is weer zover! De bekendste meteorenzwerm van de zomer, de Perseïden, komen opnieuw langs. Elk jaar levert de zwerm een waar spektakel op aan de nachtelijke hemel. Dit jaar is het echter volle maan tijdens het hoogtepunt, een serieuze domper op de feestvreugde. Waar en wanneer kan ik toch nog enkele vallende sterren spotten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Oorsprong van Perseïden

De Perseïden zijn net als andere meteorenzwermen afkomstig van een komeet. De Perseïdenzwerm is oorspronkelijk afkomstig van komeet 109P/Swift-Tuttle. Deze komeet is ontdekt op 16 juli 1862. De komeet heeft een omlooptijd van 133 jaar en kende het perihelium (dichtste nadering langs de zon) rond midden juni in 1859. 133 jaar later, eind november 1992, vond voor de tweede bekende keer het perihelium plaats. Deze terugkeer in 1992 maakt komeet 109P/Swift-Tuttle dan ook een periodieke komeet. De komeet zal pas in mei 2126 opnieuw dicht langs de zon scheren.

De Perseïden kennen hun oorsprong dus bij komeet 109P/Swift-Tuttle. Een komeet in het algemeen is een klein hemellichaam dat veelal bestaat uit gas, ijs en stof. De komeet Swift-Tuttle komt oorspronkelijk uit een gordel met ruimte-afval die zich na de achtste planeet (Neptunus) bevindt.

De baan van Swift-Tuttle rond onze zon

De komeet werd uit deze gordel gestoten en kwam zo uiteindelijk in een elliptische baan rond onze zon terecht. Dit alles gebeurde een hele tijd geleden. Door de zonnestralen van onze zon ‘verliest’ de komeet constant superkleine stofdeeltjes in deze elliptische baan. De komeet zelf doet er 133(!) jaar over om 1 keer deze baan rond de zon af te leggen. Dit wil dus zeggen dat hij elke 133 jaar nieuwe stofdeeltjes achterlaat.

Ook de aarde draait rond de zon en de baan die de aarde volgt snijdt tussen 9 en 15 augustus de baan van de komeet Swift-Tuttle! Hierdoor komt de aarde dus tijdelijk terecht in een gebied met veel meer stofdeeltjes dan normaal en deze stofdeeltjes komen dan in contact met onze atmosfeer en verbranden. Dit zien wij vanop de aarde als oplichtende strepen, vallende sterren dus!

Komeet 109P. Credits: NASA

Zichtbaarheid

Het hoogtepunt van de meteorenzwerm vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 augustus 2022 om 8u. Doordat de zon dan al opgekomen is, zijn er geen meteoren meer zichtbaar. Het beste tijdstip om het hoogtepunt van de zwerm te spotten is komende nacht rond 4u30. De radiant staat dan in het oost-noordoosten op ongeveer 68° boven de nachtelijke horizon. De omstandigheden zijn dit jaar echter niet zo optimaal. Het is volle maan, waardoor het felle licht een flinke stoorzender is. Hierdoor zijn er slechts 10-20 meteoren per uur te zien. Enkel de felste meteoren zullen zichtbaar zijn.

Meteorologisch gezien zijn de omstandigheden ideaal. We beleven een hittegolf, met dagelijks temperaturen boven de 30°C en ook veel zon. Het is en blijft dus helder in de Benelux, waardoor de onbewolkte hemel eigenlijk ideaal is om naar de nachthemel te turen. Samen met andere sporadische meteoren zijn er ongeveer 22 vallende sterren per uur zichtbaar. Ook volgende nachten zijn er nog vallende sterren van de zwerm te spotten.

Volgende zomer zal de maan geen stoorzender vormen en zullen er veel meer vallende sterren zichtbaar zijn. In 2025 is het echter opnieuw volle maan. De komende twee jaar is het enkel nog hopen op een heldere hemel. Dit jaar vormt het spotten van vallende sterren een extra uitdaging, maar het is niet geheel onmogelijk! Alvast veel plezier!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen