25 december 2016 - 3 min. lezen 0 reacties

In de Benelux verlopen de Kerstdagen zacht en winderig. Tot een storm lijkt het bij ons niet te komen. Hoe anders is dat momenteel aan de andere kant van de wereld, in Zuidoost-Azië. Daar woedt momenteel een zware tyfoon die voor veel overlast zorgt op de Filipijnen.

Veel wind en grote hoeveelheden neerslag teisteren het land. Mensen die de winterse vooruitzichten voor de Benelux willen bekijken, kunnen de laatste nieuwe video van Mathias Bernaerts bekijken op het kanaal van NWBNLX.

Voorgeschiedenis van de tyfoon

Op 18 december jongstleden ontstond er in de Grote Oceaan, op iets meer dan 1.000 kilometer ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea, een tropische depressie. Al snel nam het systeem in kracht toe en op 21 december was er voor het eerst sprake van een tropische storm. Het lagedrukgebied zette een noordwestelijke koers in richting de Filipijnen en intensifieerde verder.

Op 23 december rond de klok van 18.00 uur Nederlandse tijd werd de status van orkaan bereikt. Vervolgens transformeerde de tyfoon razendsnel (binnen anderhalve dag) van categorie 1 naar categorie 4. Op 25 december even na middernacht Nederlandse tijd werd categorie 4 bereikt.

Koers

De verwachte koers van Nock-Ten ziet er ongunstig uit. Zo lijkt de tyfoon pal westwaarts, recht over het dichtbevolkte Luzon (noordelijkste eiland) te trekken. Op dit eiland liggen tal van grote steden waaronder de hoofdstad Manila, Quezon City, Naga en Batangas City. Tegen de tijd dat het stedelijk gebied Metro Manila bereikt wordt, is de tyfoon weliswaar afgezwakt naar categorie 3, maar dit betekent niet dat de overlast uitblijft. We houden de berichtgeving in de gaten.

Daarna is het nog niet gedaan met Nock-Ten, want na de Filipijnen trekt het systeem zuidwestwaarts over de Zuid-Chinese Zee richting Vietnam. De exacte koers is nog onduidelijk. In de meest zuidelijke variant scheert Nock-Ten tussen Kerst en de jaarwisseling langs de zuid- en zuidoostkust van Vietnam, terwijl de meest noordelijke variant een koers vlak langs het Chinese eiland Hainan voorziet.

Wat wel zeker lijkt, is dat de kracht van Nock-Ten na de passage van de Filipijnen sterk afneemt. Ergens halverwege de Zuid-Chinese Zee zal Nock-Ten zijn orkaanstatus verliezen en verder trekken als een tropische storm.

tyfoon koers
De afgelegde en de verwachte koers van tyfoon Nock-Ten. (CIMSS)

Schade

De gevolgen van tyfoon Nock-Ten zullen enorm zijn. De gigantische hoeveelheid regen veroorzaakt modderstromen en aardverschuivingen in grote delen van het overwegend rooms-katholieke Luzon, waar traditioneel volop Kerst gevierd wordt. Daarnaast wordt de wind een factor van belang. Aan de kusten komt een windkracht 12 te staan met windstoten tot meer dan 250 km/u. Dit veroorzaakt hoge golven tot maar liefst 2,5 meter. Veel dorpen en steden langs de kusten kunnen overspoeld worden door golven.

metro manila
Het grootstedelijke gebied Metro Manila dat meer dan 11 miljoen inwoners kent, krijgt de komende 24 uur ook te maken met veel regen en wind.

Naarmate de orkaan verder westwaarts over Luzon trekt, zullen de windsnelheden en windstoten afnemen, maar alsnog blijft de situatie kritiek. In een gebied met meer dan 11 miljoen inwoners kan een supertyfoon gemakkelijk veel slachtoffers veroorzaken. Sinds afgelopen vrijdag zijn er grootschalige evacuaties op gang gekomen, maar dit zal niet voor iedereen afdoende zijn.

Bronnen:

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen