6

Dankzij een zuidelijke straalstroom vinden lagedrukgebieden de weg naar de Benelux uitermate vlot. Dit betekent vaak bewolkt weer met regen en/of buien. Ook de wind is van de partij, maar tot een echte storm lijkt het voorlopig nog niet te komen. Typisch herfstweer dus! Het blijft ook nog wachten op de eerste officiële nachtvorst in De Bilt of Ukkel.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie

Op de Atlantische Oceaan bevindt zich een lagedrukgebied dat zachte oceaanlucht richting het westen van Europa stuurt. Tegelijkertijd bevindt zich in het hoge noorden een hogedrukgebied die in (een groot deel van) Scandinavië voor een duidelijke afkoeling zorgt. De temperaturen zakken daar en zullen de komende dagen met moeite boven het vriespunt komen. Ook de eerste ijsaangroei is reeds gesignaleerd in het noorden.

Actuele weerkaart voor Europa

Niet alleen in het noorden is het reeds koud, maar ook in de Alpen. Dankzij een vrij zuidelijke straalstroom, passeren verschillende neerslagzones de Alpen en valt er boven 2000 m sneeuw. Zo is er in de nacht van donderdag op vrijdag een neerslagzone gepasseerd die voor winterse taferelen zorgt. Ook de komende dagen blijven neerslagzones daar passeren met een variërende sneeuwvalgrens. Op die manier verovert de herfst, of zelfs winter, geleidelijk Europa.

Maxima op vrijdag in Europa

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start met veel bewolking en af en toe wat lichte regen of een bui. In de voormiddag trekken verschillende buien van het kanaal richting het binnenland. Vooral het westen en centrum van Nederland zijn gevoelig aan enkele buien. Elders blijft de kans beperkter en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De maxima schommelen tussen 9 en 15 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Maxima op zaterdag 28 oktober

Zondag, na de overschakeling van zomeruur naar winteruur, start wisselend bewolkt, maar overwegend droog. De bewolking neemt snel verder toe, gevolgd door regen en enkele buien. Lokaal is een donderklap mogelijk. Tussen de buien door zijn er wel opklaringen mogelijk. De maxima schommelen, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn tussen 10 en16 graden. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Maxima op zondag 29 oktober

Maandag begint met brede opklaringen in het westen en meer bewolking in het oosten. In het noordwesten is een bui mogelijk. Later op de dag neemt de bewolking opnieuw toe vanuit het zuidwesten en begint het te regenen. Tegen de avond schuiven brede opklaringen binnen vanuit Frankrijk. De maxima blijven schommelen tussen 10 en 15 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 30 oktober

Op de laatste dag van oktober, dinsdag, wisselen opklaringen en buien elkaar af. Lokaal is daarbij ook een donderslag mogelijk. De maxima blijven schommelen tussen 10 en 15 graden met een matige wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Maxima op dinsdag 31 oktober

Ook de dagen erna blijft het wisselvallig weer aanhouden met van tijd tot tijd neerslagzones of buien. Aan de temperatuur verandert niet veel, die blijft schommelen tussen 10 en 15 graden. Eentonig herfstweer!

Langere termijn?

Het wisselvallige weer blijft ook dan nog aanhouden. Lagedrukgebieden en neerslagzones blijven de weg naar de Benelux vinden. De temperatuur zakt wel geleidelijk naar temperaturen die meer rond de normale maxima liggen voor de tijd van het jaar. Herfstweer ten top!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
1

Alle tips om komeet Tsuchinshan te spotten

18 uren geleden - 3 min. lezen

Kan geo-engineering het klimaat redden?

1 dag geleden - 6 min. lezen