105

Na een mooie nazomerse periode, lijkt er volgende week toch stilaan een weersverandering op komst. Het hogedrukgebied dat ons lange tijd vrij mooi najaarsweer bracht gaat op wandel richting het oosten en lagedrukgebieden gaan ons weerbeeld opnieuw beïnvloeden. We mogen dan ook stilaan wisselvalliger weer verwachten. Eer het zover is, kan het kwik tijdens het weekend nog aardig oplopen. Het wordt dan wel zwoeler met een toenemende kans op enkele regen of onweersbuien.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wisselvalliger weer op komst

Algemene weersituatie

Op zaterdag stabiliseert een hoogterug ons weer nog. Zondag schuift deze rug al verder oostwaarts en kan een hoogtetrog stilaan naderen. Tegelijkertijd wordt er nog vrij warme lucht aangevoerd uit het zuiden. Volgende week komt de jetstream op dreef en zal een diepe hoogtetrog ons weerbeeld gaan beïnvloeden. Storingen en buienlijnen daaraan verbonden kunnen ons dan bereiken en ook de wind zal stilaan wat kunnen toenemen. We komen dan steeds meer in maritiem polaire lucht terecht, waardoor ook de temperaturen een duik zullen nemen. De herfst komt om het hoekje loeren…

Vrij warm weekend

Zaterdag start de dag wisselend bewolkt in de Benelux. Een zwakke storing zorgt vooral over Nederland voor veel bewolking. Ook in het uiterste noordwesten van België kan er lage bewolking voorkomen. Elders is de zon al vroeger aanwezig, maar in de Ardennen start de dag met mist (die in de loop van de voormiddag zal optrekken). Stilaan zal vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn komen. Eerst in België en Zuid-Nederland, later ook elders. Noord-Nederland blijft gevoelig voor wolken. Er kunnen daarbij ook wat stapelwolken ontstaan en vanaf het zuiden arriveren er ook hoge (en tegen de avond ook middelhoge) wolkenvelden. De temperaturen klimmen naar vriendelijke waarden van zo’n 19 tot 23°C, bij een meestal zwakke wind uit zuidwest tot zuid. De wind zal tegen de avond wat krimpen.

Zaterdagavond (laat) en zondagnacht passeert een zwakke storing van zuid naar noord en dat levert meer bewolking op. Her en der is wat gedruppel mogelijk, maar het blijft nog vaak droog. Daarachter komen we terecht in vrij warme en tijdelijk ook vochtigere lucht. Zondag krijgen we vervolgens een vrij warme dag met temperaturen tot 23 of 24°C, bij een wisselende bewolking. Met het binnenschuiven van de hoogtetrog vergroot vanuit het zuiden stilaan de onstabiliteit in de loop van de dag met een toenemende kans op (onweers)buien. De details daarvan moeten we nog afwachten tot morgen, als de laatste runs van de fijnmazige modellen binnenkomen.

Herfstweer lonkt volgende week

Begin volgende week krijgen we stilaan wisselvalliger weer. Maandag zal in de loop van de dag een koufront passeren. Daarop kan er enige tijd regen vallen. Voor het koufront uit zijn er nog opklaringen mogelijk, maar neemt stilaan de bewolking toe, en erachter volgen tijdelijk brede opklaringen. De temperaturen klimmen naar waarden tussen 15 en 19°C en met de passage van het front neemt de wind ook toe. Dinsdag lijkt vervolgens een drogere dag te worden, bij maxima tussen 14 en 19°C. Tijdens de nacht naar woensdag trekt een volgende storing over.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

De temperatuurpluim toont een duidelijk evolutie, met vrij hoge temperaturen tijdens het weekend en daarna een dalende trend naar volgende week toe. De neerslagpluim laat zien dat het in de loop van zondag onstabieler wordt met kans op een bui. Ook het koufront op maandag is duidelijk af te leiden van de pluim. Na een droge dinsdag mogen we ook daarna opnieuw wisselvallig weer verwachten, met nog steeds behoorlijk wat leden die neerslagindicaties geven.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken