11 augustus 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Iedereen herinnert zich nog de indrukwekkende satellietbeelden van de explosieve eruptie van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkaan ten oosten van Australië.Op 15 januari 2022 kwam de vulkaan tot uitbarsting en volgens recent onderzoek zal dit niet zonder gevolgen blijven. Dergelijke uitbarsting was van die magnitude dat het wereldwijd een flinke invloed zal uitoefenen. Onderzoekers aan het BOM (Bureau of Meteorology) voorspellen dat de impact zo’n 5 tot 8 jaar kan aanhouden.

  • Ontdek ons ook op Facebook of X

Enorme hoeveelheden waterdamp!

In het begin van het jaar 2022 heeft zich in Tonga een explosieve uitbarsting voorgedaan. De explosie had een kracht van 4 tot mogelijk 18 megaton TNT. Dat is het equivalent van meer dan 100 kernbommen op Hiroshima. De reden dat er zoveel waterdamp in de atmosfeer werd geslingerd moeten we zoeken in de caldera van de vulkaan. Op het moment van de uitbarsting lag de caldera op een diepte van 150m onder zeeniveau. De aswolk en de hoeveelheid waterdamp kwam uiteindelijk tot 25 km in de atmosfeer terecht. Redenen genoeg om aan te nemen dat dit wereldwijd een impact heeft.

58.000 zwembaden

Volgens onderzoek door NASA en satellietgegevens is er voor een equivalent van 58.000 olympische zwembaden water in de atmosfeer geïnjecteerd. Dat is een enorme hoeveelheid water, want bij de vulkaanuitbarsting van Pinatubo in 1991 werd volgens de gegevens tot 4x minder water in de stratosfeer gekatapulteerd. Een significant verschil bij de uitbarsting van de Hunga Tonga-vulkaan.

Foto door Damien Grouille CC BY-SA 4.0

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer een grote concentratie waterdamp in de stratosfeer wordt geïnjecteerd heeft dat volgens Australische onderzoekers een effect op de gezondheid van het ozongat boven de Zuidpool. Ook de positionering van de straalstroom, de ligging van lagedruk- en hogedrukgebieden komt onder druk te staan. Dit veroorzaakt momenteel misschien wel al afwijkingen in neerslag.

Reflectie van zonlicht

Een ander en niet onbelangrijk nevenverschijnsel is dat waterdamp in de stratosfeer de neiging heeft op het zonlicht te reflecteren. Dat is een groot verschil met de troposfeer waar waterdamp zorgt dat warmte wordt vastgehouden. Een afname van de temperatuur in de stratosfeer (cooling) zou wel eens belangrijk kunnen worden voor aankomende winters waarbij een koppeling tussen een koude stratosfeer en een sterke Polar Vortex anti-winterweer kan triggeren. Te onderzoeken dus!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken