171

De maand juni verloopt helemaal anders dan de lente met temperaturen duidelijk boven normaal. De afgelopen dagen werd het zelfs nog wat warmer met temperaturen die lokaal de tropische toer opgingen (met een lokale hittegolf). Dit werd afgestraft met enkele pittige onweersbuien. De komende dagen wordt het geleidelijk wel koeler en normaliseert de temperatuur, al lijkt het verderop wel opnieuw warmer te worden!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemeen weerpatroon

Een uitgezakte trog boven het westen van Europa zorgt in eerste instantie nog voor de aanvoer van zachte, vochtige lucht waarin onweersbuien gemakkelijk kunnen ontstaan. Deze vochtige en zachte luchtmassa heeft geleid tot een lokale hittegolf in delen van de Benelux. Geleidelijk zien we de trog wel doorschuiven waardoor de meest warme lucht ook doorschuift en het geleidelijk koeler wordt. Dit is echter werk van lange adem en gaat gepaard met een wisselvallige periode met dagelijks kans op enkele (onweers)buien. Echt koel wordt het natuurlijk niet met temperaturen die tussen 20 en 25 graden schommelen.

Trog schuift geleidelijk op met afkoeling en enkele stevige buien

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag ontstaat een tweedeling in de Benelux waarbij het noorden en westen van de Benelux met een aanlandige wind te maken hebben. De temperaturen blijven in die regio dan ook achter op de rest van de Benelux. Het blijft wel nog steeds (grotendeels) warm met temperaturen tussen 16 graden aan de kust en 27 graden in het uiterste oosten. Hoe meer naar het westen, hoe koeler dus!

Temperaturen op zaterdag zijn duidelijk koeler in het westen

Vanuit Frankrijk komt later op de avond een actieve onweerszone opzetten met kans op stevige rukwinden (80-90 km/h, lokaal wat meer). Een update hierover volgt later. Houd onze berichtgeving dus goed in de gaten!

Ook op zondag blijft deze tweedeling bestaan, waarbij het aan de kust beduidend koeler zal zijn dan in het binnenland. Temperaturen zijn ongeveer hetzelfde als op zaterdag met hoe oostelijker je je bevindt, hoe zachter. Het blijft grotendeels droog, maar een lokale bui is niet uitgesloten. In de loop van de avond wordt het vooral in het oosten van de Benelux opnieuw onweerachtig.

De maximumtemperaturen voor zondag

In de nieuwe werkweek wordt het wisselvallig door een hoogtelaagje in onze omgeving. Dankzij de koudere bovenluchten ontstaan er gemakkelijk stijgbewegingen met buien tot gevolg. Deze kunnen eveneens onweer bevatten. Waar de meeste buien zich zullen bevinden, is nog onzeker. De focus lijkt voorlopig wel te liggen op het zuiden en oosten van de Benelux. De temperaturen doen dan ook in het oosten van de Benelux een stap terug met maxima rond normaal (tussen 20 en 25 graden), aan de kusten er iets onder (17-20 graden). De wind verkiest immers een noordoostelijke hoek en aangezien het zeewater nog relatief fris is, wordt dus koelere lucht aangevoerd.

De wind kiest een noordoostelijke hoek vanaf maandag

Langere termijn?

Als we een blik op de weerpluim werpen, dan zien we in eerste instantie de geleidelijke afkoeling de komende dagen. De maxima dalen naar 20-25 graden. Aan het einde van volgende week zien we dat het aantal zachte leden opnieuw toeneemt en kruipt ook het gemiddelde opnieuw naar 25 graden. Er zou zich immers opnieuw hogedruk vestigen in onze regio, maar dat is nog afwachten. Beide weermodellen tonen dit, al is het Amerikaanse weermodel (GEFS) wel beduidend frisser!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken