1 februari 2014 - 4 min. lezen 8 reacties

Tot op heden (1 februari 2014) heeft de winter bitter weinig van zich laten zien in het laagland en midden België (om de woorden ‘geen winter’ nog niet eens uit te spreken). In het noordoosten van Nederland (regio Groningen) kwam het afgelopen week wel regelmatig tot vrieskou met winterse neerslag. Ook de Belgische Ardennen konden tijdelijk profiteren van de geografische ligging (+300 m). Daar dus wel enkele signalen die wijzen op een seizoen dat de winter moet noemen. Een diepe zucht..

Geen winter maar wel onweer

In de plaats van strenge vorst en regelmatig sneeuw werden we in januari getrakteerd op onweer en diverse windverschijnselen. In het begin van de maand kwam het een eerste keer tot noodweer in België met vermoedelijk enkele windhozen over het westen van België. Later die maand was het opnieuw raak met verspreid in het land enkele onweders die tot stand kwamen door koude lucht in de bovenlucht en ‘warm’ zeewater van de Noordzee. Geholpen door een vleugje windschering werden deze buien al snel dynamisch geladen met windverschijnselen. Herneem het artikel via onstuimig weer op komst.

Grote neerslaghoeveelheden

Dat een zachte winter gepaard gaat met veel regen is al langer geweten. De afgelopen maand hebben we op veel plaatsen in het westen van België ruim 50 liter per vierkante meter overschreden. Ook december was vrij nat te noemen met in Waregem zo’n 55.5 mm. Elders in België viel er minder of iets meer neerslag. Oorzaak van deze regenachtige periodes kan u in onderstaande alinea doornemen. Wat we wel weten is dat indien het huidige weerpatroon zich nog een aantal weken gaat doorzetten, we ons mogen opmaken voor een bijzonder zachte en natte winter 2013-2014. Goed voor de stookkosten, minder goed voor de natuur..

geen winter voorlopig

Oorzaak van dit patroon?

Om de uitleg begrijpbaar te houden blijkt het uitblijven van de winterse weerkaarten vooral een gevolg te zijn van de bijzonder geblokkeerde situatie op de Atlantische Oceaan. Daar bevindt zich nu al weken aan een stuk een bolwerk van depressies die telkens opnieuw aan kracht winnen door de uitstroom van erg koude lucht boven Groenland. Zo kreeg en krijgt het noordoosten van Amerika een stuk van de poolwervel over zich heen. Deze Polar Vortex is een bel gevuld met extreem koude lucht op grote hoogte.

Mogelijk gecombineerd met bovenstaande alinea is de invloed van de stratosfeer op de atmosfeer. Heel lang bleef deze luchtlaag ijskoud met temperaturen van -70 tot -80 graden op zo’n 10 hPa. Vorige winter werd dat bolwerk al snel opgeblazen door een zogenaamde SSW. Hierbij gaat de temperatuur in de stratosfeer plots omhoog waardoor er een ‘warming’ ontstaat. Het gevolg van een SSW op de winter is nog steeds niet geheel bewezen maar het zou wel een invloed hebben op de winter in Europa.

De allerlaatste weerkaarten (GFS) zinspelen begin deze maand (februari) op een gelijkaardige warming van de stratosfeer. Mogelijk dat we daar iets van gaan merken medio februari of op het einde van deze bijna ‘verloren’ winter. Wie meer informatie wenst over de werking van de stratosfeer kan terecht stratosfeer warmt op. Wie zich wil verdiepen in de werking van de Polar Vortex en de invloed op de straalstroom kan hier terecht.

Enkele weetjes over deze weerblog

Met de recente gebeurtenissen rond onweer / noodweer in België voelen wij steeds meer de nood om er als website te staan voor iedere bezoeker. U kan daarvoor beroep doen op onze informatie via sociale media. Twitter en Facebook vormen uitstekende platformen om mensen snel en accuraat in te lichten over het slechte weer. U helpt ons daarbij wanneer deze info wordt gedeeld met anderen en/of wij retweets ontvangen.

Tevens is de website noodweer.be zo gestructureerd dat hij perfect mobiel te gebruiken is (smartphone en/of tablet). Neem ons dus gerust mee in de reistas of op stormchase (rit met de wagen waarbij mensen onweer proberen te fotograferen). Wie extra vragen heeft kan ons natuurlijk ook altijd bereiken met een gewaardeerde reactie onderaan dit artikel of via mail.

Bron foto: Filip Van Loo

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken