26 juli 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

We zouden bijna het verleden uit het oog verliezen, maar door de enorme drukte in de maand juni & juli zijn we nauwelijks toegekomen aan het bekijken van onze weerfoto’s. Daarom vandaag enkele (indrukwekkende) plaatjes van een stormchase die ontstond in België. Samen met Philippe Vanagt van NoodweerBenelux trokken we richting Frankrijk. Na het fotograferen van 2 cellen met supercellulaire trekken eindigden we opnieuw in België.

In Henegouwen en later ook in de regio rond Charleroi konden we 2 nieuwe cellen onderscheppen. Telkens met supercell karakteristieken (meso, vorming wallcloud, hoog aantal bliksemontladingen).

  • Volg ons ook op Instagram voor onze chase-avonturen!

Videoverslag door Philippe Vanagt

Supercells 5 juni 2015

Voor alle duidelijkheid hebben we ook nog even de radarbeelden van onze applicatie in deze blogpost toegevoegd. Daarop zien we heel goed de locatie van de meest pittige cellen. Dankzij de uitstekende rijvaardigheden van Philippe konden we gemakkelijk van punt X naar punt Y rijden. Ondanks een corepunch op de autosnelweg!

cb met aambeeld

Omgeving Lille, Carrefour supermarkt. Hier was het een stressvolle periode doordat we mobiel internet nodig hadden. Helaas hadden onze vrienden van Bouygues Telecom veel tijd en mochten we 20 minuten stationair blijven. Achteraf bleek dat we flink werden belazerd voor een bedrag van 20 euro. Letterlijk en figuurlijk een flinke streep door de rekening van onze stormchase. Blind stormchasen zonder radar was immers gevaarlijk vandaag. Gelukkig had Philippe nog een andere oplossing via tablet!

towering CB

Buienwolk accentueert zichzelf meer en meer maar ploft vooralsnog niet door de hogere luchtlagen met meer onstabiliteit. Het was het sein dat we onze route meteen richting het zuiden moesten verderzetten. Gelukkig hadden we weinig tot geen last van filevorming en konden we netjes en veilig door het verkeer navigeren.

cumulus mediocris

Hoe meer we richting het zuiden trokken (regio Arras), hoe meer we buienwolken zagen ontstaan met forse accentuering in de stijgstroom. De windschering en CAPE was hier duidelijk haar werk aan het doen. Sein voor ons om de radarbeelden extra in de gaten te houden op plotse, actieve cellen.

stijgstroom en basis

Een prachtig voorbeeld van een stijgstroom met corkscrew effect (rechtse wolkenformatie). We hadden hier dus duidelijk te maken met een ‘geveerd’ windprofiel. Aan het grondoppervlak een mate aan windschering uit zuidelijke richtingen terwijl hogerop de troposfeer de wind voornamelijk een west-component kreeg (logisch met het oostwaarts opschuiven van de convergentielijn). Daardoor kreeg deze hele celstructuur de kans om te gaan roteren (storm-scale rotation). Het ontstaan van supercells werd met de minuut kansrijker. Let’s chase this!

stijgstroom

stijgstroom en landschap

stijgstroom en lantaarn

Ondertussen nam de neerslagintensiteit bij deze cellen toe (licht tot matig, maar tropisch gevormde druppels). Op de radarbeelden was wat bliksemactiviteit te bespeuren, maar de meest actieve cellen met onweer negeerden ons netjes. Goed nieuws, zo konden we vrij snel richting het noordoosten opschuiven zonder al teveel in een discotheek te moeten vertoeven (stroboscoop).

mothership sc

Bam, straight in our face! We approached a great cell! Met een rotvaart trok bovenstaande onweersbui richting het noordoosten. Het ging zelfs zo snel dat we het geheel niet konden volgen. Dan maar aan de noordelijke flank opschuiven richting het noordoosten en genieten van de geweldige structuur van de 2e supercell. De 1ste supercell kon u eerder in dit artikel waarnemen. Een zogenaamd LP-supercell met neerslagvrije basis.

ander zicht mothership

Radar checken en hup, we zijn weer op weg! Op naar Henegouwen om weer te genieten van de warme sector voor de convergentielijn uit. Inmiddels was het serieus afgekoeld en dat was negatief voor de vorming van supercells.

arcus en sc

sc en clear slot

Op deze 2e foto die opnieuw in België werd genomen zien we duidelijk de neerslagstrepen (virga) onderaan de basis ontstaan. De supercell produceert naast de mooie arcus, shelfcloud ook een clear slot. Een mogelijke windhoos was bij verdere activiteit geen utopie geweest. Helaas ging het met deze bui de andere kant op.

stormjager en sc

Andere foto’s van de laatste supercell volgen op 27 juli 2015

Delen


Verder lezen

Alles bekijken