6 mei 2018 - 4 min. lezen 0 reacties

Vorig jaar kenden we een droog en vrij warm voorjaar. Dit was te wijten aan het hogedrukgebied van de Azoren dat zeer regelmatig uitlopers naar onze regio stuurde. Als kers op de taart van deze droge periode kregen we midden juni regionaal een heuse hittegolf met meerdere dagen van 30 graden en meer.

Mei 2017

De eerste dagen van mei 2017 verliepen vrij normaal. Af en toe viel er neerslag, soms vrij veel. De maxima lagen veeleer rond 15 à 16 graden, op enkele warmere dagen na. Vanaf 10 mei zagen we het duidelijk veranderen. In Ukkel schommelden de temperaturen rond of boven 20 graden. Tussen 15 en 31 mei telden we maar liefst 7 zomerdagen in Ukkel. Dat zijn dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of meer.

Sterker nog, van die 7 dagen kregen we ook 2 tropische dagen. Op 27 en 29 mei werd het 31 graden in Ukkel. In Kleine-Brogel werd het op deze dagen 33 graden. Ook aan zee was het warm met 27 à 28 graden.

Hitte-opstoot eind mei 2017
Eind mei 2017 kwam er een eerste hitte-opstoot. Lage druk nabij de Azoren in combinatie met hoge druk boven Centraal- en Oost-Europa zorgden voor een zuidelijke stroming en hete maxima rond 30 graden en meer.

Ook in Nederland verliepen de eerste dagen van mei vrij normaal. Vanaf 11 mei schommelden ook daar de maxima rond 20 graden. In De Bilt kreeg men 7 zomerse dagen in de periode 11 mei – 31 mei. Eén dag verliep tropisch warm met maximaal 31 graden. Tijdens de laatste decade viel er amper neerslag.

Droge periode gaat verder: hittegolf in juni

Alsof de tropische waarden in mei nog niet genoeg waren, kregen we in juni meer van hetzelfde. In Ukkel verliep de eerste en tweede decade algemeen gezien vrij warm. Zo wisselden warme zomerdagen af met koelere dagen van 16 graden (al waren deze dagen wel in de minderheid). Tussen 17 en 22 juni kregen we een heuse hittegolf over de vloer.

De droge periode kende een hoogtepunt in juni. In Ukkel kwam het tot een landelijke hittegolf.
Op 21 juni (en de dagen daarvoor) zorgde een zuidelijke luchtstroming voor tropische temperaturen in de Benelux. Zelfs aan de Belgische kust werd het toen 33 graden.

In Ukkel werden tussen 19 en 22 juni 4 tropische dagen na elkaar geregistreerd. De maxima liepen uiteen tussen 31 en 33 graden en tijdens de nachten flirte het kwik met de 20 graden. Ook in De Bilt werd het warm, maar net niet warm genoeg voor een hittegolf. De maxima liepen uiteen tussen 25 en 31 graden.

Korte maar stevige neerslagperiodes

Als we kijken naar de neerslagtotalen van mei en juni in Ukkel en De Bilt, dan zien we eigenlijk dat er tijdens beide maanden minder neerslag is gevallen dan normaal, maar dat de neerslaghoeveelheid niet extreem laag lag. April was landelijk gezien de meest extreme maand van deze droge periode. In De Bilt viel er 24 mm (ten opzichte van de normale 42 mm) en in Ukkel viel er zelfs maar 15,2 mm (normale hoeveelheid is 51,3 mm).

Vooral in de westelijke gebieden zeer droog

De minste neerslag viel in de (zuid)westelijke gebieden van de Benelux. Meer bepaald in de Westhoek was het bijzonder droog. Voor West-Vlaanderen was er een tijd lang een sproeiverbod actief. Tijdens dit verbod was het verboden om drinkwater te gebruiken voor recreatieve doeleinden. Zo mocht men geen zwembaden vullen en geen planten water geven. Deed je dat toch, dan riskeerde je een boete.

Om de situatie even te illustreren: tussen 1 januari 2017 en 30 juni 2017 viel er in De Panne (West-Vlaanderen) 190,2 mm. De normale hoeveelheid neerslag voor de periode 01/01 tot 30/06 bedraagt 338,6 mm. Deze regio kreeg dus maar 56% van de normale hoeveelheid neerslag.

De maanden juli en vooral augustus verliepen beduidend natter, maar ook het weerbeeld en de bijhorende temperaturen gingen erop achteruit.

Bron data: kmi.be, knmi.be, meteociel.fr, waterinfo.be

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken