24 september 2017 - 4 min. lezen 0 reacties

Wat een verschil momenteel. Dit jaar verliep het eerste deel van september (veel) te fris voor deze tijd van het jaar. De maxima lagen rond 16 à 17 graden. Met dieptepunten rond 15 graden. Vorig jaar daarentegen was het vrij heet. Midden september werd het toen nog tropisch warm in de schaduw.

September 2016: warme 1ste decade, met momenten heet in de 2de decade

Na een warme 3de decade in augustus bleef de zomer ook in september haar uiterste best doen. De eerste week werd het in Ukkel (BE) gemiddeld 22 graden, daarna wisselden zomerse dagen (+25) af met aangename nazomerdagen (+/- 20). Het “hoogtepunt” viel op dinsdag 13 september, toen werd het in Ukkel 31,6 graden. Ook elders in België was het tropisch warm. In de Ardennen schommelde het kwik tussen 27 en 30 graden. Aan zee werd het eveneens bijzonder warm met daar waarden rond 32 à 33 graden. Het warmste plekje vonden we in Limburg: 33,8 graden. Op de voet gevolgd door de KMI-stations Koksijde (33,1 graden) en Beitem (32,6 graden), beide gelegen in West-Vlaanderen.

Ook Nederland beleefde een hete 13 september. In De Bilt werd een maximale temperatuur van 31,2 graden gemeten. Tropisch warm dus. Het warmst werd het in de regio van Gilze-Rijen met 33,1 graden. Ook in het noorden flirtte het kwik met de 30 graden. Zelfs op de Wadden was het bakken en braden. De thermometer wees er 29 graden aan.

Tropische temperaturen zorgen voor heet weer in de Benelux. Op dinsdag 13 september klom het kwik tot lokaal 34 graden in België, en tot lokaal 33 graden in Nederland.
Tropische temperaturen in de Benelux. Op dinsdag 13 september 2016 klom het kwik tot lokaal 34 graden in België en tot lokaal 33 graden in Nederland.

Tijdens de 3de decade werd het frisser maar nog steeds niet ‘koud’. Het kwik bleef hangen rond 20 graden met op 24 september nog een lokale uitschieter naar zomerse waarden van 25 graden.

September 2017: redelijke 1ste decade, frisse 2de decade

Dit jaar een heel ander beeld: geen heet weer, wel fris en wisselvallig met soms veel wind. De eerste ‘herfststorm’ hebben we zelfs al achter de rug. In Nederland zorgde ‘Aileen’ (zo werd de storm genoemd) voor hevige windstoten die lokaal piekten tot 120 km/u. Uiteraard leverde dit soms impressionante beelden op. De eerste tien dagen van de huidige septembermaand waren zeker niet heel slecht. In het begin van deze maand zaten we over het algemeen rond 20 graden, wat vrij normale waarden zijn. Daarna ging het snel bergaf. Geleidelijk aan kregen we maxima rond 16 à 17 graden. Deze waarden zijn toch een drietal graden te fris voor midden september.

In de oostelijke gebieden van de Benelux was 14 september de koudste dag tot nu toe. Het werd er op de meeste plekken 13 à 14 graden. In het westen was het toen iets zachter. De westelijke gebieden van de Benelux kregen twee dagen later de koudste dag. Op 16 september schommelde ook daar het kwik rond 13 à 14 graden. In het oosten werd het toen op sommige plekken 17 graden. Alles had toen te maken met een trein aan buien vanaf de Noordzee die de opwarming verhinderde.

Op dinsdag 14 september kregen de oostelijke gebieden in de Benelux de koudste dag tot nu toe voorgeschoteld. Maxima daar rond 13 à 14 graden. In het westen was het toen een tikkeltje zachter.
Op donderdag 14 september kregen de oostelijke gebieden in de Benelux de koudste dag tot nu toe voorgeschoteld. Maxima daar rond 13 à 14 graden. In het westen was het toen een tikkeltje zachter.
Op zaterdag 16 september kregen de westelijke gebieden in de Benelux hun koudste dag tot nu toe. Ook daar werden maximale waarden gemeten rond 13 à 14 graden. In het oosten werd het toen lokaal 17 graden.
Op zaterdag 16 september kregen de westelijke gebieden in de Benelux hun koudste dag tot nu toe. Ook daar werden maximale waarden gemeten rond 13 à 14 graden. In het oosten werd het toen lokaal 17 graden.

Betere 3de decade?

Op dit moment heeft het weerbeeld zich opnieuw hersteld. De zon is opnieuw regelmatig aanwezig en het blijft ook droog. Voor het eerst sinds lang heeft een echt Scandinavisch hogedrukgebied zich kunnen vormen. Dit leidt tot droog weer met zonnige perioden in onze regio. Deze setting enkele weken geleden en het was opnieuw heet buiten zodat we met z’n allen opnieuw het zwembad in konden duiken. De temperaturen zitten tussen 18 en 21 graden, wat vrij aangenaam is. Bovendien staat er maar een zwak windje.

De laatste weersvoorspellingen laten het ook volgende week nog vrij mooi worden. Tegen volgend weekend pas zouden storingen onze contreien opnieuw bereiken en zorgen voor frisser weer met temperaturen rond 15 of 16 graden en daarbij nog eens stijgende neerslagkansen.

Conclusie

De weergoden tappen uit een heel ander vaatje dan vorig jaar. Toen werden warmterecords gebroken. Dit jaar is vooral de 2de decade van september minder goed verlopen. De maxima schommelden toen rond 14 à 15 graden. Om nog één keer een vergelijking te maken: in Ukkel werd het op 14 september dit jaar 14,5 graden. Op 14 september vorig jaar was dat het dubbele: 30 graden!

Bronnen: meteociel.fr, hln.be, KMI, KNMI

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen