1

Wat krijg je als het enkele dagen na elkaar stevige gevroren heeft met op heel veel plaatsen ijsdagen om daarna dooi te verwelkomen? Juist ja, een potentieel gevaarlijke weersituatie waarbij regen valt op een onderkoelde bodem. Er kan zich in sneltempo een ijslaag vormen van enkele centimeter dik en de gevolgen in het verkeer zijn niet te overzien. Er nadert op maandag 15 februari 2021 een felle overgang van winterweer naar hogere temperaturen met ijzel. De timing van deze ijzel is vooral voor Nederland bijzonder ongunstig en valt net tijdens de ochtendspits!

Waar en wanneer kan het ijzelen?

Het grote verschil met wintergladheid veroorzaakt door sneeuw en ijzel is dat je bij ijzel amper kan zien waar het glad is. Je moet eigenlijk blind vertrouwen op het wegdek en kan daardoor minder goed inschatten of het weldegelijk glad is. Bij sneeuw zien we visueel een wit wegdek en gaan we automatisch de snelheid matigen in het verkeer. IJzel behoort dan ook tot de meest gevaarlijke vormen van wintergladheid! Een duidelijke waarschuwing voor maandag 15 februari 2021 is dan ook aan de orde!

Wanneer we kijken naar het Europees weermodel (ECMWF), dan zien we dat de neerslagsoort als regen wordt berekend. Dat komt omdat de sneeuw in de hogere luchtlaag van de troposfeer zal transformeren naar regen door een warmere smeltlaag. Deze smeltlaag zorgt er voor dat alle sneeuwvlokken transformeren in vloeibare toestand. Dankzij de koude nachten van afgelopen dagen zit de vrieskou ook stevig in de bodem gevangen wat zorgt voor een bijzonder gevaarlijke toestand.

Neerslagzone met regen komt opzetten na middernacht en bereikt het eerst het westen van België. Langzaam maakt de regen de oversteek naar het oosten. (wetteronline)
Tijdens de ochtendspits ligt de neerslagzone over een groot deel van de Benelux met voor Nederland een klassieke ijzelsituatie. Dit kan in combinatie met de ochtendspits zorgen voor grote problemen. Matig zeker de snelheid in het verkeer en hou afstand!
Tussen 04:00 en 10:00 ligt de temperatuur op veel plaatsen in Nederland maar nipt boven het vriespunt. De kans op ijzel is dan ook bijzonder groot voor deze regio!

Waarschuwingskaart gladheid

Momenteel hebben we gekozen voor een algemene level 2 waarschuwing voor gladheid voor het Nederlands grondgebied. Ook het noorden van België werd meegenomen in de waarschuwingskaart. Het is mogelijk dat we morgenochtend beslissen om met een level 3 (code rood) komen op basis van de laatste waarnemingen. Wie morgenochtend niet op de weg moet zijn in Nederland kan zijn/haar verplaatsing best enkele uurtjes uitstellen. Pas na het middaguur stabiliseert de weersituatie geleidelijk vanuit het zuiden. Dan stroomt er overal zachtere lucht binnen en kan de temperatuur van het wegdek zich gaan normaliseren.

Voor de rest van de week zien we geen terugkeer van koning winter en hoeven we dan ook geen winterse perikelen te vrezen in het verkeer.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen