13 november 2021 - 3 min. lezen
7 reacties 7

Terwijl het noordelijk halfrond afstevent op de winter, is het aan de andere kant van de wereld lente. In Australië begint het normaal gezien al flink op te warmen en de woestijnhitte is er in dit jaargetijde soms al ondraaglijk. Op dit moment is het een heel ander verhaal. Op sommige plekken is het wel meer dan 15°C kouder dan normaal. Daarnaast vallen er vooral in het oosten en zuidoosten van Australië zware buien die lokaal tot overstromingen leiden. Hoe komt dit, en blijft het voorlopig zo?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Lagedrukgebied zuigt koude lucht aan vanuit Antarctica

De afgelopen week ontstond een lagedrukgebied boven Australië. Tegelijkertijd lag er een hogedrukgebied ten zuidwesten van het land. Tussen deze twee systemen kon er zeer koude lucht worden aangevoerd vanaf de Zuidpool. Ook daar was het deze week overigens flink koeler dan normaal. Als eerste kwam de kou aan in de staat West-Australië. Daar werd het vanaf dinsdag 9 november flink kouder.

Tussen een lagedrukgebied boven Australië en een hogedrukgebied ten zuidwesten van het continent kon zeer koude lucht vanaf de Zuidpool infiltreren. (wetterzentrale.de)

Door de aanvoer vanaf zee raakte het bewolkt waardoor het vooral overdag niet of nauwelijks opwarmde en het voor het jaargetijde extreem koud was. In het binnenland van West-Australië kwamen de temperaturen op 9 november niet verder dan 10 tot 15°C. Normaal is het hier in november stukken warmer. Het kwik haalt dan vaak al de 30 graden. Nu was het dus zo’n 15 tot 18 graden kouder dan gemiddeld.

Vervolgens schoof het lagedrukgebied vanaf West-Australië verder naar het oosten. Daardoor werd de koude lucht breder verspreid en kregen ook andere delen van Australië te maken met de kou. Later in de week sneuvelden vele records voor de laagste maximumtemperatuur. Lokaal werd het maandrecord voor november met meer dan 3°C verpulverd. Alleen in het uiterste noorden lagen de temperaturen nog rond de normale waarden.

Tegelijkertijd zorgde het lagedrukgebied voor het ontstaan van zware (onweers)buien. De buien lieten lokaal veel regen los, omdat er vanuit het noorden veel vocht uit de tropen werd aangevoerd. Die lucht botste met de zeer koude lucht uit het zuiden, waardoor de buien zo zwaar uitpakten. Op veel plekken, met name in het oosten en zuidoosten leidde dit tot wateroverlast. Straten kwamen blank te staan en enkele rivieren traden buiten hun oevers. In de hogere delen in het zuidoosten van Australië kwam het zelfs tot wat winterse neerslag. De temperatuur bleef daar ook ruim onder de 10°C.

Blijft de kou in Australië aanwezig?

De komende dagen trekt het lagedrukgebied verder weg naar het zuidoosten. Ook Nieuw-Zeeland krijgt er dan mee te maken. In Australië keert de rust langzaam terug. Vanaf dinsdag 16 november zorgt een hogedrukgebied weer voor het zonnige en droge weertype wat hier gebruikelijk is. Ook de kou verlaat Australië dan geleidelijk en vanaf woensdag 17 november stijgt het kwik weer tot enkele graden boven de normaal.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen