1

Komende 24-48 uur wordt er extreem weer verwacht in delen van de Alpen en het zuiden van Duitsland. In de Alpen gaat het vanaf een 2000m hoofdzakelijk om intense sneeuwval. In de gebieden waar het om regen gaat, moeten we nu al waarschuwen voor cumulatieve neerslagsommen tot 150 millimeter. Lokaal valt er zelfs meer met kans op flooding door wateroverlast. U bent gewaarschuwd als u zich dit weekend naar deze omgeving verplaatst.

Genua-laag als motor voor noodweer

In de winter zijn winterliefhebbers altijd op zoek naar een Genua-laag. Zo’n lagedrukgebied in het noorden van Italië trekt dan vaak koudere lucht uit het oosten van Europa naar het westen. Tevens is een systeem zoals dit verbonden met grote tegenstellingen in luchtsoort. Koude en warme lucht komen dicht bij elkaar te liggen en genereren actieve regenzones. Dat is het probleem voor de Alpen en het zuiden van Duitsland.

Locatie van het Genua-laag dat het noorden van Italië, de Alpen en het zuiden van Duitsland zal teisteren met extreem weer. Grote neerslaghoeveelheden zullen voor problemen zorgen.

Zo zijn de weermodellen behoorlijk pessimistisch. Er kan van donderdagmiddag tot vrijdagochtend lokaal tot 80mm regen vallen in delen van Noord-Italië. Dit gebied met geclusterde buien trekt vervolgens over de Alpen en uiteindelijk naar Zuid-Duitsland.

Bodem verzadigd en modderlawines

Als we kijken naar de weermodellen zoals ECMWF en ICON zien we een niet te mis verstane boodschap. Mensen in de regio van Oostenrijk en Zwitserland moeten aandachtig de lokale weerberichten in de gaten houden. De streek van Beieren, Tirol tot in het NO van Italië kunnen tot en met vrijdagavond neerslagsommen te verwerken krijgen tot lokaal 180mm.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent een totale neerslagsom tot 100mm tot en met zaterdag. Door stuwing en eventueel onweer kan er veel meer vallen. ICON en ECMWF gaan vlot over de grens van 150mm in korte tijdspanne.

De weersituatie is vrij gelijkaardig als tijdens de waterbom van 2021. Toen bleef een lagedrukgebied stationair over het westen van Duitsland met heel wat schade in de Belgische Ardennen en het zuidoosten van Nederland.

Sneeuwfestijn in de hoger gelegen delen van de Alpen

Voorlopig kunnen de gletsjers profiteren van een gunstige lente waarbij er geregeld sneeuw valt op enige hoogte. Dat zorgt er meteen voor dat ze beter bescherm zijn tegen een hete zomer van 2024. De sneeuwval kan lokaal pieken in een sneeuwdek van 50 tot 100cm boven 2000m. We sluiten winterse neerslag in de gebieden van 1500m tot 2000m hoogte niet uit. Dit zal vooral het geval zijn voor de dalen in Tirol.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken