Explosieve setting op zaterdag

Deze regionale hittegolf is er ééntje met allure. Op sommige plaatsen werd afgelopen dagen meermaals de tropische grens van 30 graden overschreden. De luchtsoort kent haar origine boven Noord-Afrika en wordt met een diepe zuidelijke stroming tot over de Benelux getransporteerd.

In de zomerperiode zien we vaak de luchtsoort onstabiel worden boven Spanje en Frankrijk met een typische onweerscase voor België en Nederland (Spaanse Pluim). Namelijk ééntje met een grote hoeveelheid onstabiliteit in de vorm van CAPE en als het nog even kan een vleugje windschering die de rotatie in de stijgstromen moet verzekeren. Kort samengevat: een explosieve setting die mede door een inversie een verrassend karakter heeft.

Check onze laatste updates ook via Facebook!

3 parameters zijn van extra belang

Zonder veel in detail te treden (doen we liever enkele uren op voorhand) zien we op zaterdag de combinatie van een grote hoeveelheid onstabiliteit (veroorzaakt door gemiddeld 33°C) boven de Benelux, een aanwezig windschering in de onderste 3 km van de troposfeer en een inversie. Vooral deze laatste parameter is een belangrijke factor die zal bepalen of het uiteindelijk tot onweer komt.

Op dit moment en op basis van de avondruns op vrijdag kunnen we besluiten dat de hoogste kansen op hevig onweer voor het noorden van België zijn alsook het grondgebied Nederland. Daar lijkt de overlap tussen de 3 parameters het best inclusief de trigger (temperatuur of convergentie) die de inversie moet opruimen.

Waarschuwingskaart 27 augustus 2016

Vooral het noorden van België en Nederland moeten in de avondperiode rekening houden met lokaal fors onweer. Op voorwaarde dat de inversie tijdig wordt opgeruimd.

Indien het tot onweer komt moeten we meteen rekening houden met forse buien. Weermodellen insinueren vooral in het noordwesten van Nederland een forse 0-3 km windschering wat de stijgstroom in onweersbuien ten goede komt. En we weten allemaal wat een goede roterende stijgstroom kan opleveren. Juist ja, een windhoos.

Explosieve setting qua hagel

Naast de kans op roterende verschijnselen is er vooral in het beginstadium van de onweders ook kans op significante hagelstenen. Zo berekent het GFS-weermodel (Amerikaans) een hagelparameter van 3 – 6 cm. Waarschijnlijk mogen we deze waarde nuanceren door een te hoge berekening van het dauwpunt. Echter, dit kort betoog geeft aan dat we kans maken op stevig onweer/noodweer de eerstvolgende 24 uur over de Benelux.

Ochtendupdate 09:00

Tegenover de forecast die gisteren werd neergezet is er in grote lijnen weinig veranderd. Parameters voor hevige onweersbuien slaan nog steeds uit boven Nederland en een deel van Vlaanderen (BE). Op dit ogenblik is het plausibel dat de eerste onweersbuien ergens ontstaan in de zone met de meeste MLcape en die situeert zich in de namiddag vanaf 15:00 boven het noorden van Vlaanderen (regio’s Antwerpen en Limburg). Vervolgens trekken ze met een noordelijke luchtstroming Nederland in. Andere opties kiezen voor een divers traject van de onweders. Het moge duidelijk zijn, de weersverwachting is er ééntje van: alles kan, niets moet. Net dit soort situaties zijn bijzonder gevaarlijk omdat we wel of geen onweer verwachten.

Middagupdate 12:00

Momenteel zien we een interessante ontwikkeling op de satellietbeelden. Enkele uren geleden (11:30) is een onweersbui ontstaan boven Parijs die doet vermoeden dat het warmtefront ook in die regio actief is. Ten noordoosten van deze storing kan het kwik verder opwarmen richting tropische waarden en een forse toename van de latente onstabiliteit. Aangezien dat het nabij Parijs lukt om initiatie te triggeren van onweer bij temperaturen beneden 30°C, stijgt het vermoeden dat het ook deze namiddag prijs zal zijn boven België en Nederland. De temperatuur kan de komende uren immers klimmen tot 32/33°C. Ruim voldoende voor de convectie vanaf de grond te laten starten. Kansen op hagel en gemene windstoten zijn bij dit soort buien steeds aan de orde. Volg de activiteit van het onweer via bliksem in detail.

actuele situatie zaterdag 1130

Voor de middag waren de eerste onweerachtige buien actief boven Parijs.


Lees ook eens:

 • Paulus Piet

  Ja hoor kan zeker. Maar wees bewust van uw omgeving. Hou het weer in de gaten. Buienradar apps bijvoorbeeld zijn daar heel handig voor.

 • Peter

  Wel nog even een opmerking: naast het gebied in noord belgie en nederlands kunnen er later op de avond/nacht ook enkele stevige onweersbuien voorkomen elders in de benelux. Geen groot neerslaggebied maar zo’n buien zijn toch ook om in de gaten te houden.

 • Jessje

  Is het verstandig om een zwembad op te zoeken dan ?

 • We houden de nowcasting weermodellen vandaag goed in de gaten.

 • Paulus Piet

  Estofex komt toch met een leven 2 waarschuwing, precies in het gebied waar de para s al een aantal dagen explosief zijn. Namelijk midden/zuid Nederland en delen van noord België.

  Overigens wederom bedankt voor de update!