9 oktober 2013 - 3 min. lezen 9 reacties

Gedaan met de slappe toestanden, over naar het echte ‘weerwerk’. De komende 24 uur wordt ons weer bepaald door een lagedrukgebied dat vanuit het noordwesten van Europa dichterbij komt. Tegelijkertijd diept het systeem met koude lucht zich uit tot 1005 hPa net ten noorden van Nederland. Verbonden aan deze depressiekern vinden we actieve regenzones.

Doordat de temperatuur van het zeewater daarbij nog eens ruim 15°C bedraagt wordt het ook opletten geblazen voor onweer (combinatie met snipverkouden bovenluchten).

Veel neerslag en windstoten

Deze synoptische situatie is behoorlijk interessant voor de liefhebbers van onvervalst herfstweer. Flinke windstoten en geregeld felle plensbuien doen de natuur natuurlijk geen deugd en dat gaan we vlug zien aan de hoeveelheid bladeren op de stoep. Ik wil dan ook waarschuwen om uw snelheid met de wagen te matigen wanneer u terecht komt in één van deze heftige buien. De combinatie tussen veel regen – wind en bladeren op het rijvak maken het potentieel erg gevaarlijk (waterglad).

knmi analysekaart

Een vrij zwak koufront is deze ochtend over België van noordwest naar het zuidoosten getrokken. Aan de achterzijde koelt het op 1499 m (850 hPa) geleidelijk af richting 5°C. Net ten noordoosten van Groot-Brittannië ligt de depressiekern die later vandaag en vooral morgen ons weer zal bepalen. De bijhorende storingen liggen vervat in een potentieel (zeer) onstabiele situatie.

Kansen op onweer

Als we de indices gaan onderzoeken die onweer nodig heeft, ben ik gematigd positief. We hebben een vrij lage SBcape (200 tot 600 j/KG) bij een lifted index van -1 / -2. In de zomermaanden zouden we er niet wakker van liggen van deze waardes, maar morgen wil ik toch de vinger aan de pols houden.

Deze onstabiliteit wordt immers berekend op de doortocht van een koufront, waardoor buien de hoge luchtsnelheid van hogerop naar omlaag kunnen transporteren. Lokale windstoten tot 70km/h sluit ik dan ook zeker niet uit. Bij onweer kan de wind nog iets straffer uit de hoek komen !

Na de ochtendperiode wordt vooral het westen van Nederland en België geviseerd door een slepende regenzone. Plaatselijk kan er 10 tot 20 liter per vierkante meter vallen. De regio’s die deze hoeveelheden met moeite kunnen slikken, kunnen zich dus maar beter voorbereiden op lokale wateroverlast (mede ook door het verstopt geraken van rioleringen door bladeren).

Wisselvallig herfstweer blijft duren

Na morgen lijkt het wisselvallig herfstweer te blijven duren. Het lagedrukgebied gevuld met koude lucht blijft in onze omgeving rondtollen. Zo kan er tot en met zondag gemakkelijk 30 tot 40 liter water per vierkante meter vallen. Een behoorlijke som na een aantal droge weken !

Op zondag en maandag lijkt het tijdelijk droger te worden met de opbouw van een zwakke rug van hogedruk net ten westen van de Benelux. In het noordoosten van Europa kan op die manier de winter een eerste prik uitdelen met sneeuw en vrieskou ! Brrr.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen