0

Op maandag 23 mei 2022 was het opnieuw zover. Extreem weer was actief over delen van Tornado Alley. Vooral Texas werd getroffen met een forse wedge tornado. De trechter van dit type tornado’s kan enorm breed zijn en zeker bij een heftig exemplaar enorme schadevop grote schaal aanrichten. Hieronder kan je een aantal indrukwekkende filmpjes bekijken die de natuurkracht in beeld brengen.

Tornado veroorzaakt door forse supercell

De wedge tornado in Morton, Texas werd veroorzaakt door een enorme onweersbui. Binnen de meteorologie krijgt deze de term ‘supercell‘. Dankzij enorme temperatuurcontrasten boven Texas ontstonden krachtige buien die gebruik konden maken van windschering. Deze parameter brengt vaak een extra laagje boven de onweersbuien waardoor er rotatie kan ontstaan. Tornado’s rond deze tijd in Noord-Amerika zijn niet uitzonderlijk, want de piek is nabij van wervelwinden.

Heel wat mensen waren nieuwsgierig om de tornado te fotograferen. Op een gegeven moment kwam de politie zelfs ter plaatse om te waarschuwen voor het gevaar.

Op bovenstaande beelden is goed te zien dat deze tornado gelukkig ontstond in een zone met relatief weinig bebouwing en inwoners. Een aantal stormjagers waren uiteraard wel in de buurt om het natuurfenomeen te filmen. De stormjagers van Texas Storm Chasers kwamen zelfs heel erg dicht. Een beetje gevaarlijk als u het ons vraagt. Dit blijven dodelijke natuurfenomenen. Wie goed kijkt kan op de beelden zelfs lichtflitsen waarnemen. Dat zijn elektriciteitspalen die uit de grond worden gerukt en voor extra gevaar kunnen zorgen. Niet voor gevoelige kijkers dus!

Lokaal ook sneeuw in Noord-Amerika

Dergelijke onweersbuien worden veroorzaakt door een enorm temperatuurcontrast. Hierdoor is er vaak veel onstabiliteit (CAPE) aanwezig. In de gebieden die zich bevinden in de koelere lucht is het zelfs niet uitgesloten dat er sneeuw valt. Zo werden er op maandag temperaturen gemeten in de buurt van Houston tot wel 30°C terwijl het in Denver tot sneeuwval kwam. Crazy toestanden voor de liefhebber!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen