2

De opkomst van smartphones heeft de laatste jaren meer en meer concurrentie veroorzaakt op de markt van de ‘spiegelreflexcamera’. Dankzij de verbeterde prestatie van zowel de chip als de sensor in de camera zijn we in staat om prachtige natuur- en weerfoto’s te maken met onze smartphone. In dit artikel geven we enkele ultieme tips mee die je kan gebruiken wanneer je op pad gaat in de natuur! Zelf ook interessante tips om die perfecte foto te maken met je smartphone? Deel het met onze lezers via de reacties onder het artikel.

Welke smartphone moet ik kopen?

Om goede foto’s te nemen kan je diverse pistes op met de aankoop van je smartphone. Eerst en vooral is er het verschil in besturingssysteem van je smartphone. Zo bestaan er GSM’s met Android en iOS. Op iPhones van Apple bevindt zich het iOS besturingssysteem terwijl er op de meeste andere GSM’s een Android build geïnstalleerd is.

Smartphone met het iOS besturingssysteem (iPhone)

De keuze voor een besturingssysteem is erg persoonlijk. Sommige mensen vinden het fijner werken met een iOS toestel vanwege de snelheid en de duidelijke interface, terwijl andere gebruikers dan weer fan zijn van Android. Om een goede weerfoto te maken is het besturingssysteem minder relevant, want het is vooral de chip en de camera in de smartphone die het grote werk moeten leveren.

Wat is een goede camera in een smartphone?

Dit is een erg subjectief gegeven. Sommige camera’s zijn van specificaties iets minder krachtig dan andere high-end modellen, maar uiteindelijk kan de weer- of natuurfoto mooier zijn dan met een betere lens. Hoe dat komt is eenvoudig. Fotografie heeft grotendeels te maken met je eigen creativiteit en hoe je speelt met belichting en achtergrond. De kale gegevens van een krachtige smartphone zeggen dus weinig over hoe je een prachtige foto maakt, het is vooral de persoon zelf die bepaalt of de foto tot zijn recht komt.

Sommige smartphones hebben tot 4 lenzen in de achterzijde zitten!

Hieronder geven we een lijstje dat we hebben bijgewerkt in augustus 2021. Deze smartphones zijn vaak high-end toestellen en dat betekent dat ze een aardig centje kosten. De return zit hem uiteraard wel in de kwaliteit van de lens. Sommige camera’s kunnen filmen in 4K, anderen hebben dan weer beeldstabilisatie, autofocus en zoom. Allemaal belangrijke elementen wil je voor die perfecte natuur- of weerfoto gaan.

Beste smartphone camera’s tot en met september 2021

Apple iPhone 12 Pro (Max)

Kan je best wat geld missen voor een smartphone? Dan is deze high-end krachtpatser van Apple een ware must om in huis te halen. Met een richtprijs van 1300 euro is dit het vlaggenschip van Apple in 2021. Deze smartphone bezit een triple camerasysteem met groothoek, ultragroothoek en telelens. Ideaal materiaal om een mooie zonsondergang of een indrukwekkende wolkenformatie vast te leggen. Drop je liever je filmpje op Youtube? Dan kan je met de 4K modus prachtige natuurfilmpjes maken. Benieuwd naar deze Apple Iphone?

Meervoudige camera’s op de iPhone12 Pro Max

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G

Een andere absolute topper onder de smartphones is deze van Samsung. Met een 5G connectie is hij future-proof voor de update van 4G. Deze smartphone heeft 5 camera’s op de achterzijde en komt aan de voorzijde van de telefoon met een 40 MP selfie camera opzetten. Als klap op de vuurpijl kan deze smartphone ook overweg met 8K videobeelden waardoor je verbluft zal staan van de kwaliteit. Je kan er zelfs hoge resolutie foto’s uitknippen met 8K Video Snap. Maak vandaag kennis met deze Samsung Galaxy S21!

Let op de prachtige reflecties in het water!

Sony Xperia 1 III

Ben je bekend met fotografie, dan kan je zeker de kwaliteit van Sony op dat vlak. Deze smartphone heeft de technologie meegekregen van enkele spiegelreflexcamera’s en scoort daardoor bijzonder goed op het vlak van foto’s via de smartphone. Ze hebben zelfs een TIPA Award gewonnen voor ‘Beste smartphone voor foto’s’. Deze smartphone heeft drie uitzonderlijk goede lenzen. De optische telelens van 105mm, 12MP camera’s aan de achterzijde en 8MP camera aan de voorzijde. Ontdek deze Sony Xperia vandaag!

1 van de tips die je kan ontdekken in dit artikel voor een prachtige natuurfoto

Ultieme tips voor weerfotografie

Er hoeven niet altijd wolken te zijn om iets te kunnen fotograferen. Ook een mooie zonsopkomst of zonsondergang kan absoluut scoren op sociale media. Volgende tips helpen je om een echte weerfotograaf te worden en Instagram en andere social media platformen omver te blazen. Ontdek 5 unieke tips:

Tip1: kies een object in de voorgrond

De nieuwste smartphones hebben een optie waarbij het object in de voorgrond scherp wordt getoond terwijl de achtergrond wazig blijft. Dit is een zeer mooie combinatie bij een zonsopkomst of zonsondergang en een bloem. De bloem wordt dan erg scherp getoond met in de achtergrond een prachtig kleurenpalet.

Tip2: gebruik een statief

Misschien wel één van de meest belangrijke tips is om je beeld stabiel te houden. Veel mensen hebben van nature uit geen stabiele hand waardoor er altijd wat trilling kan ontstaan. Gelukkig hebben de smartphones hierboven bijna allemaal beeldstabilisatie waardoor ze er beter overweg mee kunnen. Gebruik je een oudere smartphone met een slechtere camera? Gebruik dan zeker een klein of groot statief.

Tip3: gebruik een filter op je smartphone

Net zoals bij Adobe Photoshop kan je een foto sterk bewerken. In sommige gevallen is dit zeer duidelijk zichtbaar waardoor de kwaliteit sterk daalt en je ook negatieve commentaren zal krijgen op sociale media. In andere gevallen kan een subtiele filter of een verhoging van contrast of verzadiging net dat extra effect geven dat de foto perfect maakt. Experimenteren is ons advies met deze instellingen!

Tip4: fotografeer een bliksem via een app

Laat je niet gek maken op sociale media door die prachtige bliksemfoto’s. De meeste van deze bliksems zijn genomen dankzij een lightning trigger. Dat is een klein toestelletje dat je HIER kan kopen en dat het werk grotendeels voor jou zal doen. Lekker gemakkelijk. Om een bliksem te fotograferen met een smartphone kan je dan weer gebruik maken van enkele apps. Zo bestaat er o.a. ‘Ilightningcam 2’ of ‘Lightning Camera’. Check het maar even in jullie Play of App Store.

Tip5: Maak je lens schoon

Veel mensen vergeten deze tip en dat is ook logisch. Je gebruikt je smartphone meestal aan de voorzijde en moet die vasthouden met je vingers op de achterzijde. Het gebeurt al wel eens dat een vinger op de lens komt te liggen waardoor je met een fijne afdruk komt te zitten. Gebruik een zacht reinigingsdoekje om de lenzen proper te maken. Zo weet je zeker dat je de foto maakt met perfect schoon materiaal.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

4 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen